Антон Кутев е откровен: Преговаряме за доставка на газ с „Газпром“

Служебното правителство работи по всички възможни варианти за доставка на газ, включително и от „Газпром“. Това каза пред БНТ говорителят на кабинета Антон Кутев. И обясни, че вчерашното рекордно увеличение на газа е заради цената, договорена през лятото за танкерите с втечнен газ.

Според него реалната цена на танкерите е много по-голяма от 400 лв., защото на такава цена са сключени договорите.

Заяви, че има два основни приоритета – да се пусне газовата връзка с Гърция и да се договорят всички възможности за доставка на газ, защото най-важното е цената.

„Има още рискове България да остане без газ или газът да е недостатъчен. Нуждите на България не бяха прекратяване на тези доставки“, каза Кутев.

„Ние започваме разговорите с „Газпром“, които до къде ще доведат, е въпрос на българския интерес. Тоест ние преговаряме с всички. Ще се надяваме да влезем в сериозни преговори с „Газпром“. Пак подчертавам – само по въпроса за досегашния договор и досегашните доставки. Другото ще бъде работа на следващото правителство. Но, както виждате, се опитваме да преговаряме и с Азербайджан. Вчера Радев беше в ОАЕ, продължаваме да работим по интерконектора с Гърция, обявихме, че ще направим търг за втечнен газ. Трябва да се правят опити за доставка по всички канали – и за втечнен газ и с „Газпром““, каза още той.

Според него до 1 октомври трябва да тръгне газовата връзка. Цената ще е въпрос на следващи договорки.

За наводненията в Карловско заяви, че в момента от изпълнителната власт правят всичко възможно. На място са министърът на регионалното развитие, вътрешният министър, министърът на отбраната и зам.-министърът на околната среда. „Напоителни системи“ от няколко часа правят оглед на коритото на реката, задвижено е и следствие, което трябва да установи причините за бедствието.

„Прави се всичко възможно с наличната техника и възможностите да се спасят хората, да не допуснем жертви“, каза Кутев.