Антиваксъри спряха операция на бебето си, кръводарителите били имунизирани

Новозеландските власти поеха временно попечителството над бебе, чиито родители блокираха животоспасяваща операция с аргумента, че потенциалните кръводарители може да са ваксинирани срещу COVID-19.

Върховният съд на Окланд разпореди шестмесечното „бебе У“ да бъде поставено под частично попечителство. Това позволява да се извърши спешна операция за коригиране на сърдечно заболяване, известно като стеноза на белодробната клапа, предаде Бтв.

Хирургическата процедура е била отложена, тъй като родителите на бебето не са искали да му бъде прелята кръв, която би могла да дойде от донор, ваксиниран срещу COVID. „Главният въпрос е дали предложеното лечение е в най-добрия интерес на бебето“, се казва в изявлението на съда.

Сега детето е под „медицинско попечителство“ до завършване на операцията и възстановяването му, най-късно до края на януари. „Родителите ще имат права над детето си „за всички други цели“ и ще бъдат „информирани във всеки разумен момент за естеството и напредъка на състоянието и лечението на бебето У“, се посочва в решението на съда.

Здравните власти са отхвърлили искането на родителите за неваксинирана кръв с аргумента, че това е непрактично и ненужно.