Андрей Цеков: Записите доказват, че у нас определени партии купуват гласове

В записите има няколко верни факта – ПП-ДБ винаги има проблеми с финансирането на предизборната кампания; водим четвърта кампания за две години, разходите са 2-3 млн. лв. Разбира се, че имаме финансови проблеми. Доказва се още обаче, че у нас определени партии купуват гласове. Как са направени записите и дали са автентични – това трябва да разследват службите. Това заяви кандидат-депутатът Андрей Цеков от „Продължаваме промяната”-„Демократична България”.

Той даде за сравнение „аналогичен” пример с компроматни записи от Словакия, които помогнали на Роберт Фицо да се качи на поста си.

„Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме. Проф. Илин Савов заяви, че тези записи са правени от устройство вътре в стаята, но и също така те са манипулирани. Предположението е, че са записвани с технологии със СРС. Това не са технологии, с които „Продължаваме промяната” разполага”, категоричен е той.

„Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз лично съм отказвал дарения в брой. Хората не искат да даряват средства, защото получават заплахи и репресии. Защо падна правителството? Защото не се реформираха службите”, смята той.

По повод катастрофата с кола на Националната служба за охрана, Цеков заяви: „Въпросното преасфалтиране е по решение на УС на АПИ. Това възпрепятства провеждането на последващи експертизи след катастрофата.”

За състоянието на пътищата бившият регионален министър подчерта: „Проблемът датира още от 2020 г., когато бе установено, че под прикритието на текущи ремонти се правят основни ремонти и незаконно строителство на пътища, по които се движат и в момента гражданите. Служебният кабинет на Гълъб Донев бе избрал изпълнители за поддържане на пътищата, решенията бяха издадени в последния работен ден на правителството. Масовата практика бе да се отстранят всички участници и да остане само един избран участник. Възложих одит, който установи, че има фрапантни нарушения при провеждането на процедурите. В част от случаите ВАС потвърди прекратяванията, но при същите факти и аргументи в друга част от случаите ги отмени.”

„Една система работи порочно, като пренасочва парите за пътища към определени фирми. Когато някой опита да коригира тази система, съдебната власт се ползва като инструмент, за да си остане същото положение”, допълни още той.