Александър Йоловски: Не съм министър по партийна номинация

Постът министър ми беше предложен от лице, което е в политическия кабинет на министър-председателя, не съм партийна номинация, получих номинация в качеството си на експерт”. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски по НОВА.

„Решението да остана министър никога не е стояло за мен, тъй като аз съм от години в електронното управление и една от моите лични цели е да преодолеем системните слабости, това, което пречи на България да стане модерна дигитална държава”, заяви Йоловски.

По думите му не общува с Кирил Петков в лично качество, откакто прокуратурата проверява сигнал за оказван натиск. Йоловски не отговори на въпроса дали ще остане министър и след ротацията. „Нека да оставим този въпрос на времето, има достатъчно време до ротацията. Ако ми бъде предложено да остана, ще помисля сериозно по този въпрос”, заяви Йоловски.

Той коментира и защо не е имало машинно гласуване на първия тур на местните избори. „Поводът беше решението на Върховния административен съд, което казва, че една моя заповед, с която аз упълномощавам моя заместник да извърши всички необходими дейности по удостоверяване, е незаконосъобразна. По думите му тази функция в министерството винаги е била делегирана на заместник.

„Така че аз не съм направил нововъведение, просто за първи път съдът е бил сезиран. И когато говорим по тази тема е важно да кажем, че съдът беше сезиран, защото изтичаше крайният възможен срок за удостоверяване на машините. Причината за отпадането на машинния вот е, че досега в нито един от предходните избори, на които са използвани машини, не е спазвана буквата на закона, а именно удостоверяването на тези машини да се извършва за 20 работни дни”, заяви Йоловски.

„Ако зависеше от мен, Михаил Стойнов щеше да бъде отстранен като заместник-министър”, каза Йоловски. По думите му той е бил предложен за поста от предходния министър Божидар Божанов.„Това, което знам, е че се чака резултат от разследването. В крайна сметка, всички са невинни до доказване на противното”, заяви министърът.

Той каза още, че функциите по удостоверяване на машините за гласуване ще бъдат изпълнявани от него, а не от заместник, ако продължи да бъде министър, тъй като има и решение на съда. „След провала на машинното гласуване на първия тур за изключително кратко време аз водих процеса и успяхме успешно да удостоверим машините за втория тур, така че мисля, че съм доказал, че за мен машинното гласуване по никакъв начин не е проблем, напротив”, заяви Йоловски.

Previous post Настимир Ананиев пак е оптимист, че нови избори няма да има
Next post Родното Черноморие ще ни посрещне с по-високи цени