Ако имате над 10 дни кашлица, изследвайте се за коклюш

Зачестяват случаите на коклюш. В четири училища в столицата има епидемичен взир. В 145 СОУ случаите на коклюш са осем, а в друите училища са по шестима заразени, по трима. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Кунчев допълни, че ако една кашлица се задържи повече от седмица или 10 и няма повлияване дори от антибиотици, е по-добре да се предприеме изслеедване за коклщ’.

У нас има 66 случая на коклюш, като повече са на деца, които се намират в период преди реимунизацията на 12 години. По думите му, когато заболяването влезе в училище или детска градина, мерките не са особено ефективни. „Съгласно наредбата се издирват контактните лица, поставят се под медицинско наблюдение. Изолира се случаят, за да не създава нови контакти и да не заразява други деца. Обикновено контактните, които заболяват са или деца от близкото обкръжение, или от класа. Не е като грипа или морбилите, просто да минеш и да се заразиш. С това сравнително добро имунизационно покритие няма условия за чак такива драматични развития“, каза главният държавен здравен инспектор.

Диагностиката на коклюш вече ще бъде безплатна и ще може да се прави не само в Центъра по заразни и паразитни болести, но и в РЗИ-София. Идеята е в бъдеще да се отворят още центрове в Пловдив, Бургас и Варна.

Кунчев добави, че България е една от трите страни в Европа, заедно с Кипър и Исландия, в която в момента няма нито един случай на морбили. Това е зарази ваксинационното покритие. За случаите на скарлатина и варицела доц. Кунчев допълни, че те са характерни за зимно-пролетния сезон, най-често март-април, но и те отшумяват.

За грип и КОВИД той допълни, че също случаите намаляват. „COVID-19 е под 2 на 100 000 заболеваемост, което е супер ниско. Всички щамове са производни на Омикрон. Изненади няма, надявам се така и да остане. В преходен период сме, в който не боледуваме кой знае колко. Разбира се, има циркулация на най-различни респираторни вируси“, допълни той.

По думите на Ангел Кунчев вече трябва да избягваме тревните площи, тъй като започват заболяванията, предавани с комари и кърлежи.

За е-рецептите доц. Кунчев каза, че това е едно улеснение. “Просто трябва да отидем в аптеката и казвайки нашето ЕГН, фармацевтът ще види какво е предписано и ще го отпусне. Промяна в начина на отпускане няма, има улеснение и много по-добър контрол, защото ти можеш да видиш в реално време какво се консумира, къде, какви количества и да регулираш пазара“, коментира здравният инспектор.

Previous post Тръмп внесе 175 млн. долара по делото за гражданска измама
Next post Ще „пропеят ли тримата тенори“? Изслушват Гешев, Сарафов и Цацаров за Нотариуса