7 билки срещу настинка по напълно естествен и безвреден начин

Тук ще изброим седем билки и подправки, които е добре да опитаме, ако искаме да укрепим съпротивителните си сили и да облекчим настинката по напълно естествен и безвреден начин.

Много от днешните лечебни и билкови растения се използват в традиционната медицина от векове. Скорошно проучване, публикувано в разгара на пандемията, сочи, че някои от тях са сред най-полезните, напълно безопасни природни средства, които биха могли да повишат имунитета ни и да ни помогнат да имаме по-малко и по-краткотрайни настинки през зимата.

Куркума

Куркумата е ориенталска подправка, която се използва все по-често и у нас. Има дълга история на употреба в аюрведическата медицина за лечение на възпалителни състояния. Основната активна съставка в куркумата, наречена куркумин, има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Изследванията показват, че подобрява маркерите на оксидативния стрес. Редовната консумация на храни, които имат толкова изразени противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, може да помогне за намаляване на възпалението на тъканите, свързано с настинки и грип.

Куркумата работи най-добре в комбинация с мазнини и черен пипер, които умножават нейните свойства. Освен да я добавяте към храната като подправка, чудесен начин да извлечете максимума от лечебните свойства на куркумата е да я консумирате под формата на традиционна напитка, известна като златно мляко.

Ехинацея

Ехинацеята е растение, което се използва в традиционната медицина на американските индианци. Днес се използва като хранителна добавка, препоръчвана при настинки и грип. Смята се, че съдържа активни съставки, които стимулират имунната система и помагат за съкращаване на продължителността на симптомите на настинка и грип (възпалено гърло, кашлица и треска).

Изследванията върху ехинацеята са дали смесени резултати. Един мета-анализ, който включва 14 различни проучвания, установи, че употребата на ехинацея намалява шанса от развитие на настинка с 58% и съкращава продължителността на заболяването с един до четири дни. Друго проучване върху 700 субекта не показва такава ефективност, но показва, че ехинацеята съкращава продължителността на симптомите на настинка с половин ден и интензивността на симптомите с 10%, което със сигурност не е за пренебрегване.

Най-ефективно е ехинацеята да се приема в самото начало на настинката, след появата на първите симптоми или когато тепърва започват да се проявяват и да се приема 3 пъти на ден (ако е тинктура, според указанията на бутилката). Веднага след като се почувстваме по-добре, не трябва да продължаваме. Във всеки случай не се препоръчва да се приема повече от 10 дни.

Джинджифил

Джинджифилът се използва от векове в традиционната медицина на различни култури за лечение на настинки, главоболие, гадене и повръщане. Действието му върху гаденето е научно изследвано и доказано. Що се отнася до настинките, съвременни изследвания показват, че пресният джинджифил предотвратява образуването на отлагания, причинени от разпространението на обикновен човешки респираторен вирус, синцитиален вирус, който причинява леки симптоми на настинка. Двете активни съставки на джинджифила, гингерол и шогаол, показват антиоксидантни, противовъзпалителни и аналгетични (намаляващи болката) свойства. Това действие спомага за укрепване на защитните механизми на организма и намаляване на интензивността и продължителността на симптомите на евентуална настинка или грип, когато се появят.

Джинджифилът може да се използва пресен или изсушен (на прах), като според традиционната медицина действието на тези две форми е различно. Чаят от джинджифил се използва главно срещу настинки.

Канела

Канелата има силно антиоксидантно действие, по-силно от джинджифила, ментата и женското биле, показват изследванията. Освен това има противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства, които идват основно от съединението Е-цинамалдехид, основният активен компонент на канелата. Изследванията показват, че това съединение действа срещу бактериите листерия и салмонела, които са чести причини за хранително отравяне. Според традиционната медицина канелата затопля тялото, което е важно както в началната фаза, така и по време на настинката.

Мента

Ментата съдържа ментол, съединение с анестетично (изтръпващо) и аналгетично (болкоуспокояващо) действие. Това е често срещана съставка в лекарствата за настинка без рецепта. Вероятно ментолът помага за отпускане и отваряне на дихателните пътища до известна степен, въпреки че резултатите от изследванията са смесени. Вдишването на мента може до известна степен да облекчи възпалението на дихателните пътища и да им помогне да се отворят.

Астрагал

Астрагалът е растение, използвано в традиционната китайска медицина. Днес е известен като адаптоген, т.е. растение, което укрепва и регулира имунната система, така че е добро като превантивна подкрепа за общия имунитет.

Някои изследвания показват, че астрагалът може да помогне в борбата с вирусни инфекции, включително някои много сериозни (като хепатит B). Едно проучване предполага, че астрагалът може да стимулира белите кръвни клетки да реагират по-добре на инфекции.

Астрагалът се предлага на пазара като добавка, най-често под формата на прах, но също и тинктури, капсули и таблетки.

Люти чушки

Вероятно червеният пипер не изглежда като нещо, което може да бъде свързано с имунитета и настинките, но може, поне косвено. На първо място, чушките са много богати на естествен витамин С. Второ, капсаицинът, веществото, което придава лютивостта на чушките, може да облекчи болката и възпалението. Ето защо някои практикуващи природна медицина дори препоръчват при възпаление гърлото да се изплаква (гаргара) с мек разтвор на прах от люти чушки във вода. Бъдете внимателни с този съвет обаче и прочетете повече за естествените начини за облекчаване на възпалено гърло.