6 секунди са необходими да съживите връзката си

За да се засили връзката и симпатиите между партньорите, трябва редовно да се целувате поне шест секунди, съветва психологът Джон Готман. Неговата теория за просто правило за укрепване на привързаността беше разпространено от английското издание Metro.

След като отмине първоначалният период на влюбване, в което влюбените се чувстват сякаш са омагьосани, те практически спират да се целуват и нивото на близост рязко спада. Мнозина може да забележат, че целуването не става част от интимното общуване, а начин да кажете здравей или сбогом.

Готман казва, че дълга, умишлена целувка – с продължителност най-малко шест секунди – е начин за укрепване на връзката между двойката. Той също призова да не се задоволявате с бързи и безсмислени целувки. Психологът обяснява, че шестсекундна целувка може да изгради личен ритуал за свързване, да предизвика съчувствие и възхищение и да засили привързаността.

Освен това по време на целувка човек се успокоява и изпитва по-голяма благодарност към любимия човек. Освен това дългите целувки често стават предпоставка за по-дълбока интимност и секс.

По-рано значението на целувките беше научно потвърдено: те намаляват нивото на хормона на стреса кортизол и повишават нивото на хормона на радостта и обичта окситоцин, както и хормона на щастието допамин.

Антропологът Хелън Фишър нарече целувката механизъм за избор и оценка на партньор и отбеляза, че този вид контакт повишава сексуалното желание.