5 години може да лежи човекът, дал бисквити с канабис на децата

Очаква се малките пациенти, натровени след консумация на бисквити с канабис, да бъдат изписани от болницата в Плевен. Според социалните семействата им не са рискови, предаде bTV.

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство за инцидента с децата. Ако се намери извършителят и се докаже вината му, той може да получи до пет години затвор за престъпление против здравето, обясниха от обвинението.

В понеделник шест деца бяха приети в университетската болница в Плевен след консумация на бисквити с канабис. Сладките им били предложени от непознати. Коя е жената, дарила опасните бисквити на натровените деца, изясняват разследващите.

„Трябва да се провери отговорността на родителите, в случая дали не се дължат тези последици на неполагане на достатъчно грижа“, казва Елеонора Янева, говорител на Районна прокуратура – Плевен.

В Токсикологията на плевенската болница за пръв път се сблъскват със случай, при който толкова малки деца приемат дрога под формата на сладкиши.

Канабисът е забранен за употреба у нас, но онлайн пазарът го предлага свободно във вид на бисквити, кексчета, шоколади и други храни. Предлагането набира скорост. Някои сайтове изискват да се отбележите като пълнолетни, преди да ви дадат да разгледате продуктите им, но това е само проформа.

„Това, което съдържат бисквитите, е тетрахидроканабинол, което дава най-силното токсично действие на канабиса. Това вещество е забранено, води до сериозни увреждания, най-вече до зависимост, явно това се цели със зарибяването на децата“, обяснява доц. Евгения Бързашка, началник на Клиниката по токсикология в плевенската болница.

Част от родителите неглижират проблема до момента, в който пострада тяхното дете.

„Много трудно работим с родители, за които е съвсем естествено употребата на леки според тях вещества“, казва Катя Божикова, председател на Общински съвет по наркотични вещества.

„Дори в една от рекламите към бисквитките пишеше, че са идеални, подходящи за отдих в планината“, посочва Мария Гиздовска.

Зачестява и употребата на наркотици в чист вид. Тези дни в токсикологията на плевенската болница е било прието и 15-годишно момиче, погълнало сериозно количество антидепресанти в комбинация с канабис и кокаин.