40% недействителни бюлетини в Каварна, нито един чувал не бил запечатан

Недействителните гласове в някой от секциите в община Каварна стигнаха 40%. Това става ясно след повторното преброяване на бюлетините за избор на Общински съвет в морската община, разпоредено от Административния съд в Добрич.

В четири открити заседания на Административния съд са преброени отново бюлетините от 30-те секции в община Каварна. Според председателя на съда и докладчик по делото Красимира Иванова, нарушения има. Нито един от чувалите не бил запечатан съгласно изискванията.

„В чувалите имаше много насипни бюлетини. Всички трябва да бъдат опаковани, завързани и запечатани с невъзможност да бъдат отваряни впоследствие. Там където бяха опаковани имаше опаковки, които бяха от двете страни отворени и можеше спокойно да се вадят бюлетините от пакетите“, каза Иванова.

Според съдия Иванова в почти всички чували бюлетините не отговарят на вписаното в протоколите. Като най-големи са разминаванията не в недействителните, а в действителните бюлетини. И то за определени партии.

„И това е фрапиращо, защото се вижда как има задраскване, удебеляване, зачертавания, за да бъде тази бюлетина недействителна. И буди учудване същевременно как СИК при 9 члена не са видели такъв огромен брой недействителни бюлетини и са ги отчели за действителни“, посочи тя.

Цонко Цонев е водач на листа на една от партиите с най-много такива бюлетини.

„Имаше бюлетини с по две, три, четири квадратчета задрасквани. Имаше такива с цветченца, други рисувания, но тези стотици бюлетини нямаше нито една като истинските недействителни. Т.е. зачертано само преференция, а не квадратчето“, заяви той.

„Да се прави действителна бюлетина, защото то е видно, че избирателят точно е определил своя вот, да се прави действителна недействителна за първи път срещам. И това не е една или две или три, това са много бюлетини, които определено променят изборния процес“, подчерта адвокатката на един от жалбоподателите Даниела Далакманска.

Назначени са две експертизи – видео-техническа, която трябва да покаже дали има въздействие върху бюлетините в секционните комисии и дали има уговаряне между тях и съдебно-статистическа, чиято цел е да установи дали тези разминавания ще доведат до промяна на мандатите в общинския съвет.

Следващото заседание на съда е на 22 ноември.