340 чудеса се случили в Рилския манастир

Невероятни чудеса продължават да се случват в най-големия манастир у нас – Рилската обител.

Мара Здравчева от Бургас се избавя от рак след молитви и преклонение пред покровителя на българите св. Иван Рилски. Жената се разболява от рак на стомаха и продала къщата си, за да се лекува. Никакви лекарства, дори и най-скъпите от САЩ, не ѝ помагат. Тогава става чудото.

Тя получава съновидение, в което ѝ се казва да отиде в Рилския манастир и там ще се излекува. Още вечерта след пристигането си в светата обител жената пожелала да ѝ бъде направен молебен пред мощите на св. Иван Рилски. Мара се молела усърдно със сълзи на очи и по време на молитвата усетила сякаш ток минава през нея.

„Когато целунала ръката на светеца след молебена, тя усетила, че целува жива, топла ръка. От църквата излязла съвършено здрава и сега е напълно добре. Няма никакви следи от тази тежка болест“, споделя близката приятелка на Мара Стаматка Карнакова пред манастирския библиотекар, който записал чудото в своите записки. Там има вписани над 340 чудеса.

Съхранена и запазена в Рилската обител е и разтърсващата история на 8-годишния Асен. Детето още като бебе показва признаци, че не чува. Родителите му го водят при много лекари, но медиците така и не могат да го изцерят.

„Най-сетне решихме с пълна вяра в Бога и в неговия Божи угодник св. Иван Рилски Чудотворец на Кръстовден да го доведем в светия манастир и щом го поднесохме и целуна светите мощи на светията и като го запоихме от светото аязмо и му умихме главата и ушите, и о, Боже: за наша радост детето Асен прослуша! Чест и слава да бъде на св. Иван и с неговите молитви да го пази здрав и весел през всичките дни на живота му.

От радост на душата ни поднасяме на свети отец Йоан нашите скромни благодарности. Подписвам се саморъчно: В. Иванов Каракашев, с. Махала Рибник, Петричка околия“, пише дословно щастливият баща в писмо до игумена на Рилския манастир.