1,150 млрд. лева пратиха гурбетчии за първите пет месеца на тази година

Близо 1,150 млрд. лева или 587 млн. евро са изпратили на роднини и близки у нас работещите в чужбина българи. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ). Статистиката е за периода от началото на тази година до края на май. Това прави средно по 117 млн. евро на месец, като най-много пари са изпратили през май тази година.

В сравнение с преводите за първите пет месеца на 2022 година парите, които пращат емигрантите на свои близки, набъбват с близо 84 млн. евро. Очакванията са до края на тази година сумата, изпратена от българи, работещи в чужбина, у нас да надхвърли 1,2 млрд. евро, колкото е била за цялата минала година.

Една от причините е увеличението на цените у нас и нуждата от по-големи суми за издръжка. Също така има ръст на заплатите в чужбина. Например в Обединеното кралство минималната ставка, която получават работниците на острова, не трябва да е под 10,32 британски лири на час. Това е с близо 3 паунда повече спрямо предпандемичната 2019 година, когато възнаграждението бе 7,50 паунда на час.

От данните на БНБ става ясно, че през първото тримесечие на тази година рекордьори по трансфери у нас са работещите българи в Германия. За първите три месеца те са пратили на роднините си общо 67,3 млн. евро или над 130 млн. лева. Втори по инвестирани пари у нас са българите в САЩ, които са превели 61,4 млн. евро. От Испания и Обединеното кралство сумите, които влизат у нас, са съответно 34 млн. и 32 млн. евро. Гърция пък държи пета позиция по пращане на суми към България – 20 млн. евро.

Статистиката отчита увеличение на преведените суми от всички държави. Намаление на преводите е отчетено от българите в Италия, като към март 2020 година от тях са влизали 17 млн. евро, а след това падат на 15,5 млн. евро. Леко възстановяване на трансферите от българите, работещи на Ботуша, има през тази година, като до края на март те са пратили 16 млн. евро.