Юлий Павлов: В София със сигурност ще има балотаж на местния вот

„Досега местни избори не са повлиявали на отношенията между участващите в правителството, нито правителствените отношения влияят на местните избори. Като се изключат София, Пловдив и Варна (донякъде), местните избори не са толкова политизирани, дори се наблюдават странни коалиции в градовете като ДСБ с ДПС, например“

Това каза пред БНР социологът Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

И допълни, че в София със сигурност ще има балотаж на местния вот, а резултатът ще бъде труден за прогнозиране, като подчерта, че личността е важна за избирателите.

Павлов подчерта, че спецификата на местните избори е различна от тази на вота за Европейски парламент, затова не се очаква някаква отражение:

„На европейските гласуват обикновено най-твърдите избиратели. Фактът, че ще имаме действащо правителство, ще изиграе някаква роля, но най-голяма ще изиграе оценката на ситуацията около ротацията за министър-председателя. Три месеца преди евроизборите ще бъде размяната и ГЕРБ ще си направят сметката каква е оценката на хората за свършеното от некоалиционното правителство. Ако оценката е добра, те ще поемат ротацията и ще управляват, като така правителството може и да изкара четири години, но може и да се изкушат, ако оценката не е добра, да откажат да поемат ротацията и да извикат предсрочни избори заедно с европейските. Тогава ситуацията ще е коренно различна“.