Ще минат ли горивата границата от 3 лева литъра?

В сезона на отпуските цените на горивата не спират да вървят нагоре. За последния месец се отчита ръст от близо 20 стотинки за литър.

Само вчера бензинът е поскъпнал средно с две стотинки, дизелът с една, сочат данните на платформата „Фуело“. За месец бензинът е поскъпнал с близо 20 стотинки и днес цената му по бензиностанциите достига до 2,76 лв./л. Дизелът се е покачил с 0,27 лв. и в момента той струва 2,75 лв./л.

Газта вече струва 1,16 лв. за литър, а метанът достига до 2,00 лв.

Теодора е на педала всекидневно, казва, че повишението на цените на горивата се отразяват на джоба ѝ. „Най-често пътувам до Червен бряг, има бензиностанции, в които цените са по-ниски. Определено миналото лято ми беше по-евтино“, споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

„Растат цените на международните борси на готовите продукти. Растат, защото сме в летен сезон, потреблението на бензин се увеличава, увеличава се и потреблението на дизел. Продължаваме да очакваме бавно и плавно покачване на цените, надявам се не с много“, коментира Светослав Бенчев.

„В Гърция днес литър бензин струва 3,86 лв., дизелът – 3,41 лв., дължи се на акцизната цената, която в България е 10-15 стотинки по-ниска, отколкото там. В Румъния цените са с 15-20 стотинки по бензиностанциите по-високи от България“, обясни още Бенчев.

На някои от хората се налага да ограничават пътуванията си именно заради по-скъпото гориво. Експертите очакват чувствително увеличение на цените и през следващите месеци.