Шолц подкрепи присъединяването на България към Шенген

Година и половина след встъпването си в длъжност германският канцлер Олаф Шолц направи първото си двустранно посещение в Австрия.

Шолц беше приет от канцлера на Австрия Карл Нехамер в Залцбург. По време на срещата Нехамер и Шолц разгледаха въпроса за граничния контрол в рамките на Шенгенското пространство и обсъдиха перспективите за присъедениняване на България и Румъния, съобщи изданието „Vienna.at“.

Що се отнася до блокирането от страна на Австрия на присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, Шолц потвърди германската позиция, че Берлин подкрепя София и Букурещ по пътя към Шенген.

От своя страна Нехамер изтъкна факта, че за първи път в рамките на Европейския съюз „невероятно големите предизвикателства“ пред България по отношение на миграцията „заради дългата й външна граница с Турция“ стават все по-актуални.

Нехамер отбеляза отново политотните проекти между Австрия и двете балкански държави за по-ефективно опазване на границите и оказване на общоевропейска помощ.

„Дълго време България беше оставена сама да защитава много дългата външна граница на ЕС в борбата с нелегалните мигранти, в която загинаха български полицаи“, припомни той, но не посочи никакво предстоящо решение от страна на Австрия по отношение на блокирането.

„Германия продължава да извършва граничен контрол с Австрия, което показва, че Шенгенската система не функционира структурно“, заяви Нехамер по-рано в навечерието на срещата със Шолц. Той също отбеляза необходимостта от „разглеждане по-нататъшния курс на действие на ЕС в борбата с незаконната миграция, както и вътрешноевропейския граничен контрол и функционирането на Шенген“.

Германският му колега подчерта, че граничния контрол с Австрия за „необходим“ предвид настоящите данни за миграцията.

Същевременно Шолц изрази увереност, че новият механизъм на ЕС за предоставяне на убежище, който се договаря в момента, и споразуменията със страните на произход и транзит ще доведат до подобряване на данните за миграцията в Европа. Двамата канцлери засегнаха проблема, че в частност търсещите убежище, които идват в Австрия и Германия през Унгария, в голяма степен не се регистрират на външната граница на ЕС в противоречие с действащите разпоредби.