Шок! Педофили лежат само по 3 години, после работят с деца

Ако човек бъде осъден за педофилска постъпка, получава 5 или 6 години присъда при чисто криминално минало, обикновено лежи 3. Излиза за добро поведение и много често започва да се занимава с работа с деца – нещо, което по никакъв начин не е регулирано в нашия закон. Това каза пред БНТ криминалният психолог Тодор Тодоров.

Това според Тодоров са хора, които по-късно могат да станат учители, възпитатели, да работят в детски парти клубове или на други места, свързани с деца.

„Педофилията не минава от само себе си. Те могат като минат няколко години да се реабилитират и на работодателите да им излиза, че не са осъждани“, твърди криминалният психолог.

Проблемът според него е много сериозен. Той и негови колеги алармират, че трябва да се направят много драстични промени в законодателството.

Това според експерта дава възможност на педофилите, които насилват момчета, да бъдат съдени по-леко.

Това според него не е правилно, защото момчетата са жертви не по-малко от момичетата.

„Трябва наказанията да бъдат много по-сурови и по-строги. Необходима е работа с тези хора. Не може осъден за педофилска постъпка, лежал в затвора известно време да излезе и да се счита за поправил се. Не става така, напротив. Отношението на другите задържани към тези хора е доста рестриктивно и те излизат още по-озлобени“, подчерта криминалният психолог.

Законово нерегулирана е и професията на психолозите, смята Тодоров.

Според него не е ясно кой и как може да работи с тези хора с цел справяне, преодоляване и канализиране на тази парафилия.