Честваме 120-ата годишнина на Илинденско-Преображенското въстание

На 2 август отбелязваме 120 години от избухването на Илинденско-Преображенско въстание в Македония и Одринско. То е смятано за връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи.

Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 2 август 1903 г. (20 юли ст. ст.), е въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878 г.) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор (13 юли 1878 г.).

Въстанието е организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Османското правителство хвърля огромни сили за потушаване на въстанието. В близо 240 сражения около 25 000 въстаници се сражават с 350-хилядна редовна турска войска и башибозук. Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 000 души. Броят на загиналите надминава 5000 души. Около 30 000 души са принудени да напуснат родните си места. Основната част от тях намират подслон в България.

Тържествена проверка (заря) по случай 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание ще се проведе на тази вечер от 21 ч. пред паметника на Незнайния воин в София. Държавният глава Румен Радев и премиерът акад. Николай Денков ще участват в церемонията.

Президентът ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово на церемонията. Като министър-председател на България Николай Денков председателства Националния комитет за отбелязване на годишнината, създаден с решение на Министерския съвет. На тържествената проверка-заря ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.