Ченге, стрелял с „Калашников“ по плажуващи в Китен след оргия, стана депутат

Един от новите депутати се правел на голям мъж пред проститутки, пише 24rodopi.com. От лодка в морето стрелял първо с пистолет, а после с „Калашников“. Играели на „събличанка“. Уви, стрелял по каменист плаж, на който имало хора.

Случката е от юли 2000 година.

Голяма група е заела най-хубавата маса в хотелски ресторант в Китен. Заведението до къмпинга в онова време е хитово. Гостите, демонстриращи важност, не губят време – алкохол и настроение на макс.

„Шефът каза да наливам без да задавам въпроси и без да искам сметката“, разказва по-късно сервитьорът, отговарящ за масата.

„Разбрах, че това са началници от МВР – майор П… от бургаската дирекция и подполковник Г…… от София. На масата имаше местни бизнесмени и проститутки“, дава обяснения по-късно пред разследващите служителят на ресторанта.

И още: „Колега ни беше Димо Лодкаря, който извън работа возеше хора с яхтата си, нещо като круизни разходки. По някое време, вече пияни доста, шумните гости дадоха оферта на бай Димо да ги вози навътре в морето.

Той се съгласи и тръгнаха. Правеше впечатление луксозното куфарче, което носеше единият полицай. По-късно стана ясно, че в него е бил десантният „Калашников“ и няколко торбички с прахообразни вещества. Часът беше около 17:00“.

Като навлезли в морето, единият от служителите на МВР предложил да поиграят като палави възрастни хора – хвърля се бутилка нависоко, а някой стреля по нея. Ако я уцели, дама от компанията сваля дреха. Ако не я уцели, облича дреха.

Бургаският важен полицай се заема да мята нависоко бутилки, а подполковникът от столицата стреля с пистолет. Разбира се, на лодката отново се налива алкохол.

20 минути след началото на разходката, точно срещу устието на Китенска река, подполковникът извадил от куфарчето „калашника“, сглобил го и започнал да стреля.

„Целел се в шишетата, но поради силното вълнение в този момент на морето, лодката се клатела доста сериозно и стрелбата вместо към небето се отклонила към плажа“, разказва през колегите си бивш полицай.

Според версия на друг полицай, който придружавал началниците, пияният софийски началник „направо си е започнал да стреля към брега“. Понеже тази част от плажната ивица се явява крайна, стръмна и скалиста, подполковникът решил, че там няма хора.

Уви, това било мястото на романтици, които първо помислили, че навътре в морето се провежда учение, но бързо започнали да залягат и да търсят места за скриване.

„Общо 3 откоса пълни пълнители попаднали на пясъка. 2 куршума пронизали и караваната за скара-бира тогава на известния бургазлия къмпингар Пламен Кольов. Останали в ламарината“, гласи разказът на ченгето.

Стрелбата става най-коментираната тема в градчето на следващия ден. Хората търсят подробности във вестниците, но информация няма. „Недосегаеми мутри“, постигат консенсус местните и курортистите.

В продължение на 6 часа на мястото на инцидента се появяват различни полицаи и следователи. Над 20 са, но всеки мълчи.

Установено е, че след хаотичната стрелба, ченгетата са разбрали каква лудост извършват и веднага се насочват към пристанището. Били посрещнати от патрулни полицаи, които реагирали мигновено след чутите изстрели. Подали предупредителни сигнали към яхтата да приближи брега.

Пияните ченгета се опитали да излъжат, че са от голяма бургаска частна охранителна фирма, но бързо се наложило да признаят – „Колеги сме“.

Задържали са ги без съпротива. Още на кея казали, че са стреляли с десантен автомат „Калашников“ без номер. Имали и неизползван флоберов револвер.

„В продължение на два дни нямаше никаква информация от МВР-Бургас. После пуснаха официалното съобщение, което беше със спестени данни.

Седмица след стрелбата се разбра, че нито някой от тях е уволнен, нито вътрешната проверка по случая е приключена. Сякаш са нужни месеци, за да се изясни кой и защо е гърмял. Разбра се и още нещо – че МВР всъщност старателно крие не толкова своите служители, а останалите от компанията местни криминални величия и проститутките, едната от които, се оказа дъщеря на друг важен човек.

Ден след стрелбата в Китен един началник заплашил подчинените си в дирекцията с военен съд, ако проговорят за случилото се“, разказва ченгето.

Отпуската на двамата екшън герои е прекратена тогава от министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов. Били предадени на сливенската военна прокуратура.

Подполковникът излязъл в болничен отпуск.

„Явно отпуската дала добър резултат в търсенето на връзки. Стигнало се до намеса на столичен военен прокурор за потулване на случая“, допълва бившият служител на МВР.

От онзи ден подполковникът, стрелящ с автомат „Калашников“ по плажуващи, е депутат в 48-мото Народно събрание.