Частен съдебен изпълнител осъди прокуратурата за 70 хил. лв.

Прокуратурата трябва да плати обезщетения от 70 000 лева на частния съдебен изпълнител Станимира Костова-Данова заради незаконно обвинение, съобщават от lex.bg.

Данова в продължение на 7 години е била обвиняема и подсъдима за престъпление по служба, за което обаче е оправдана на три инстанции. Делото е от 2006 г. за присвояване на имущество на търговеца на горива „Газтрейд Блек Сий“. Обвинението на Данова е било за това, че е нарушила служебните си задължения, от което настъпили имуществени вреди за близо 2 млн. лева. Според държавното обвинение съдебният изпълнител е образувал изпълнителното дело без извлечение от Централния регистър на особените залози за вписване на Договор за особен залог и не е изпратила призовка за доброволно изпълнение с определен 7-дневен срок на длъжника. След това прокуратурата твърди в обвинението, че Данова е описала и предала без правно основание във владение на взискателя по делото движимо и недвижимо имущество на „Газтрейд Блек Сий“ за близо 2 млн. лева.

През 2010 г. обвинителният акт срещу Данова и още няколко души е бил внесен в окръжния съд във Варна, който през 2013 г. я е оправдал. Присъдата е потвърдена от апелативния съд в града през 2015 г. и е оставена в сила от Върховния касационен съд през 2016 г. След като е завела иска срещу прокуратурата, ЧСИ твърди, че годините, през които е била обвиняема и подсъдима, са се отразили зле, както на нея, така и на семейството ѝ. Данова посочва, че с разгласяването на информация за делото в медиите е пострадал имиджът ѝ като юрист и професионалист, нарушен бил нормалният ѝ семеен живот, срамувала се, загубила много от служителите си, както и желание да работи.

На първа инстанция градският съд е приел, че делото срещу Данова е довело до социално отдръпване и притеснение от изхода му, както и че доверието към нея като ЧСИ е спаднало, а тя е развила депресивно разстройство. За да прецени, че обезщетението трябва да е 60 000 лева, съдът е взел предвид продължителността, естеството и интензитета на негативните изживявания. Софийският апелативен съд (САС) потвърждава решението, като отказва на Данова да увеличи обезщетението до исканите от нея 150 000 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.