Цял вход се оказа заложник на „професионален“ домоуправител, няма отърване

Цял вход в Пловдив е заложник на професионален домоуправител, който отказва да прекрати взаимоотношенията си с тях. За това сигнализира омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов. В случая собственост на 100% иска да се откаже от услугите на външен професионален домоуправител, пояснява Trafficnews. Той обаче отказва да свика общо събрание, за да бъде решен този въпрос. Въпреки това етажната собственост сами са си инициирали и провели такова.

Гражданите са били посъветвани с направения протокол от това общо събрание, в който са записани избраните ръководни и контролни органи на етажната собственост, да се впишат в регистъра на районната администрация. Също така да изпратят по надлежния ред протокола и решението до професионалния домоуправител, който ги е обслужвал.

„Във визирания случай е интересно, че професионалният домоуправител се намира в София, а неговият представител в Пловдив „никакъв го няма“ на посочения адрес. Във времето с този професионален домоуправител са имали проблеми и други етажни собствености. Всичко това води до извода, че института на професионалния домоуправител не функционира много добре и една от основните причините за това е Закона за управление на етажната собственост, в който не е добре уреден този въпрос”, пише обществения посредник.

Това не е първи случай с такъв казус в Пловдив. Ако етажната собственост избере нов домоуправител и органи на управление, то фирмата е задължена да прекрати договора и оттам да предадат документацията. Ако те откажат, то може да се заведе иск срещу него.