Цените на зехтина в Гърция се покачват значително

Производството на зехтин в Гърция е намаляло, а цените му са се повишили поради неблагоприятни климатични условия през последната зима и сушата през лятото. Тази ситуация се влошава още повече след пожарите, които засегнаха значителни площи с маслинови насаждения. Прогнозите за тази година показват допълнително намаление на производството, като оценките го поставят между 200 000 и 210 000 тона, предаде БТА.

В репортаж от Ахая, един от главните райони за производство на маслини в Гърция, телевизията съобщава, че тази година килограм зехтин се продава от производителите на едро за 8-10 евро, докато през декември цената е била 4,20 – 4,30 евро.

По официални данни средните цени на производител в ЕС в средата на юли значително надхвърлят 6,50 евро килограма. В Гърция средната цена е 7,20-7,50 евро, като достига до 8-8,20 евро през настоящия търговски период, който завършва през следващия месец.

Очаква се цените на гръцкия зехтин да продължат да нарастват, като категорията „екстра върджин“ може да достигне 9 евро за килограм. За една година цените на зехтина са нараснали с 10,6%, според Гръцката статистическа служба, и с 21,9%, според Евростат.

Гърция е третият по големина производител на зехтин в света след Италия и Испания. Отглеждат се над 132 млн. маслинови дървета, от които в нормална година се добиват около 300 хиляди тона зехтин. Най-значителните региони за производство на маслини в Гърция са Пелопонес, Крит и островите в Егейско и Йонийско море.

Previous post Ново 20: Васил Божков е екстрадиран, а не се прибрал сам!
Next post Koлĸo пapи пoxapчи бългapинът тoвa лятo в Гъpция и дpyги тoп дecтинaции