Цените на горивата още нагоре, бензин и дизел почти се изравниха

Поскъпването на горивата, започнало от средата на миналия месец, продължава, става ясно от данни на специализирани сайтове.

Средната цена на масовия бензин А-95 вече е 2,69 лв. за литър, което е повишение с 13 стотинки в сравнение със средата на юли. Дизелът обаче поскъпва по-бързо и за 20 дни котировките му са вдигнали с 20 ст. до средно 2,65 лв. На практика цените на двата вида гориво почти са се изравнили, а само преди 3 седмици имаше разлика от поне 10 ст.

Мини ценови шок има при пропан-бутана заради връщането на ДДС за горивото. Така само за седмица горивото е поскъпнало от 89 ст. до 1,12 лева за литър.

Като причина за поскъпването търговци посочват покачването на петрола след увеличеното потребление в Китай и спада на запасите в САЩ. На международните пазари само през юли и август котировките се вдигнаха с повече от 12 долара и вече са над 88 долара за барел. Това означава, че увеличението при горивата ще продължи, защото в момента изостава от нефта, пише „24 часа“.

Очакванията са, че поскъпването ще е до 2,75-2,80 лева за литър бензин и дизел. Няма обаче изгледи да се стигне до цените от миналото лято, когато те бяха на цени от 3,40-3,50 лева.