Цветан Цветанов: Алексей Петров беше готвен за шеф на ДАНС

Бившият вицепремиер и министър на външните работи Цветан Цветанов заяви по Нова телевизия, че Алексей Петров е бил подготвян за шеф на ДАНС под една или друга форма. Той също така подчерта, че заемането на този пост е свързано с подпис на президента, а Румен Радев никога не би одобрил това.

Според Цветанов, Петров е бил доста интересна фигура с много силно влияние в икономиката, политиката и престъпните среди. Бившата дясна ръка на Бойко Бориков каза също, че по времето на операцията “Октопод” е имало достатъчно данни за ареста на Алексей Петров. След 2013 година обаче политическата воля за справяне с организираната престъпност е спряла и са се получили странни обстоятелства, заради което делото се е провалило. Сред тези обстоятелства са и странната смърт на основен свидетел по делото, обясни Цветанов.

Той заяви също, че за него е необичайна близката връзка на бащата на лидера на ПП Кирил Петков и Алексей Петров. На въпрос на водещия Виктор Николаев какво знае за тези отношения, Цветанов отговори, че той коментира данни, появили се в медиите.

Според него Алексей Петров има връзка със сближаването не на ПП и ГЕРБ, а на лидерите на партиите. Цветанов припомни също, че убитият вчера бизнесмен е имал обща фирма с Бойко Борисов преди време. По тази причина лидерът на ГЕРБ винаги е коментирал Алексей Петров във връзка само със спорта.

Цветанов също така каза, че напоследък е имало голямо напрежение в престъпните среди, свързано с възможността Петров да стане част от ръководството на ДАНС.