Цанко Цанков е първият българин, преплувал Гибралтарския проток

Бургазлията Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток. 34-годишният плувец написа нова история в плуването в открити води, след като преплува трудната дестинация от Европа до Африка през Гибралтарския проток за 3 часа, 56 минути и 3 секунди, предава NOVA.

„Това е една голяма победа не само за мен, но и за цяла България”, споделя упоритият и смел българин в социалните мрежи след постижението си.

Цанко е първият българин, постигнал тази цел в 127-годишната история на проявата. Това е втори опит на Цанков, след като на 6 септември бе даден първият старт на състезанието и точно по средата на плуването лоши метеорологични условия накараха спасителните екипи и организаторите да прекратят плуването.

Най-трудното плуване при изключително тежки метеорологични условия, подводни течения и променливи амплитуди на водата в Атлантическия океан се осъществи, а Цанко Цанков стъпи пръв на мароканския бряг.

Припомняме, че името на Цанко Цанков нашумя първо с преплуването на бургаския залив, както и с поставения световен рекорд на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн.