Христо Крушарски: Обстановката в българския футбол е цирк

Съсобственика на Локомотив Пловдив Христо Крушарски потвърди в ефира на БНТ намерението си да се кандидатира за поста президент на БФС по време на извънредния конгрес, който се очаква да бъде насрочен от централата по време на утрешния Изпълком. В интервюто босът на „черно-белите“ говори и за силното начало на тима през настоящия сезон, като обяви, че целите пред отбора на Александър Томаш са влизане в Европа.

„Ако очакваме всичко да е по мед и масло, няма как да се случи. Имало е и по-тежки ситуации. Има възходи и падения, ние в Локомотив все още не сме загубили надеждата. Продължаваме смело и безотговорно напред. Имаме за цел влизане в Европа и мисля, че ще я постигнем. Там е пазара на стоката, която предлагаме“, започна Крушарски.

„Сезонът още не е завършил, не се знае кой от двата отбора (Локомотив Пд и Черно море) къде ще отиде. Аз съм работил с Илиан Илиев около 9 месеца, така че и той, и ние не сме се отказали от първите позиции в първенството. За мен в Локомотив трябва да правим театъра, а не цирка. При театъра можеш да напълниш стадиона, а това се вижда и от последните мачове. Подобни посещения не сме имали от години, а се надявам, когато направим и третата трибуна да понапълни стадиона“, продължи той.

Собственикът на Локомотив Пловдив коментира и актуалната ситуация в родния футбол, както и протестите срещу ръководството на БФС, които доведоха до ексцесии в центъра на София точно преди десетина дни.

„Обстановката в българския футбол е цирк, защото артистите са слаби. Мен може да ме оприличават на клоун, но аз мога да бъде и единия, и другия. Аз правя това, което трябва да стане, за да се получат нещата. Това не беше протест, а война, защото имаше кръв. Неправилно е да оправдаваме едните и да обвиняваме другите. Полицията за какво е там? Да всява респект. След като няма респект от полицията, какво искаме от нея да пази футболни мачове и реда в държавата. Всичко това можеше да се избегне. Този, който поема риска да организира подобно нещо, трябва да е предвидил и последствията. Какво променяме с този протест?… Ако бяха влезели 10-15 хиляди човека на стадиона, мислите ли, че полицията щеше да ги удържи“, сподели Христо Крушарски.

Един от ръководителите на пловдивските „железничари“ разкри още , че със сигурност ще се кандидатира за президент на БФС на следващия изборен конгрес, за който очаква да бъде обявена дата утре по време на изпълкома на настоящото ръководство на централата. Крушарски призова още за оставките на Емил Костадинов и Йордан Лечков, но не и тази на действащия президент Борислав Михайлов.

„Утре очаквам да чуя насрочване на дата за конгреса. Оставка би трябвало да подадат няколко човека, които са в основата на тези ексцесии. Визирам Емил Костадинов и Йордан Лечков. Боби Михайлов няма как да подаде оставка, защото той трябва да организира конгреса. Ние ще отидем там и ще разберем кой ще бъде титуляра“, обяви босът на Локомотив Пловдив.

„Какво значи честен конгрес? Има 500 делегати и те пускат едни бележки против мен или против тях. Кой може да повлияе на това нещо? Нали видях миналия път какво се случи на гласуването – имаше представители и на Бербатов, и на Михайлов. Всички гледаха и брояха. Този път сериозно издигам кандидатурата си за президент на БФС и започвам да се готвя програмата. Някои неща вече са набелязани и започнах да обикалям регионите. Искам да успокоя хората от зоналните съвети, че ако някой се притеснява от това, че ще бъде сменен, защото си върши работата – няма такова нещо. Но ако някой си мисли, че е несменяем, просто да си събира багажа отсега“, каза още той.

Накрая Христо Крушарски говори и за това какви са шансовете му да застане начело на родния футбол, както и какви действия ще предприеме, ако спечели изборния конгрес.

„За момента шансовете ми са на 50/50. Аз играя феърплей и съм го показал и във футбола. С мен договорки няма. Има работа. Който иска да работи с мен, ще работи. Който не иска, да лови гората. На първо място ще бъде гласувано доверие на селекционера на националния отбор. Второ, всички отбори и професионални клубове ще трябва да започнат да работят за себе си, а не да гледат в паницата на другия. Най-важното нещо, което ще направя – съдиите ще имат гръб, от който няма да се притесняват, а ако не свириш мача, както трябва, ставаш и си заминаваш“, завърши кандидатът за президент на БФС.