Хекимян: София е заложник в някаква договорка между Терзиев и Бонев

ГЕРБ-СДС ще бъде твърда опозиция в Столичния общински съвет. Оттук нататък от най-голямата група, тази на ПП-ДБ-СС, зависи да намерят мнозинство. Те ще бъдат отговорни за мнозинството и за избора на председател. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. Ето и още от неговия коментар пред камерите:

Най-естественият избор беше да подкрепим Васил Терзиев на балотажа и аз отправих такова послание към избирателите, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Много често в България избираме по-малкото зло. Оттук нататък обаче ПП-ДБ-СС са 23 общински съветници и те са отговорни за съставянето на мнозинство. Да не бягат от отговорност и да обвиняват някой друг.

Как да управляваш с хора, които години наред в лицето на Борис Бонев обясняват, че ГЕРБ са виновни за това как изглежда София? Между другото София не изглежда зле. Казват никога в коалиция с ГЕРБ, ще преговаряме с всички останали, но не и с ГЕРБ. Те ни изключват от това желание да управляваме с тях. Най-естественият процес е да намерят мнозинство някъде другаде. Особено когато София е поставена като заложник в някаква договорка между Васил Терзиев и Борис Бонев.

За никого не е тайна, че Бонев искаше да е кандидат за кмет и е много интересно каква точно договорка имат с Терзиев, за да може той да е кандидатът. Договорката е ясна – Бонев да е председател на общинския съвет. Само че виждаме декларацията на повечето съветници от останалите групи, че те няма да подкрепят Бонев. Така че стоим като заложници и чакаме да видим как ще се разреши тази вътрешнозаводска, семейна свада.

Всяко едно ново име означава нова ситуация и нови преговори. Чакаме да чуем аргументация защо точно Борис Бонев или някой друг от ПП-ДБ-СС.

План сметката за почистването на София, която Терзиев представи, е тази която е оставила г-жа Фандъкова. Което означава, че ти си съгласен с политиките, които са водени.

Ние плаващи мнозинства не искаме. Терзиев казваше мнозинства по политики, а това ще доведе до икономически зависимости. В София трябва ясна отговорност.

До този момент не виждаме обещанията за прозрачното вземане на решения и добре подготвения екип, който трябваше да започне от понеделник.

Терзиев е било добре да иска становище от МВР, СДВР за провеждането на протеста срещу БФС, за да е ясно дали се очакват провокации. Протест трябваше да има, но трябваше да бъде организиран много по-добре.