Хаос в столични болници по празниците, пълно с болни деца

Неприятен празничен опит в столичните болници. Родители на болно дете преживяват ужас след като детето им се оказва болно именно по време на почивните дни. След като педиатърът не си вдига телефона, Теодора Йорданова се налага да потърси помощ за 6-годишната си дъщеря в голяма столична болница. Сагата им започва на 26 декември.

„Бях подготвена какво ни очаква, но наистина беше като филм на ужасите. Опашки от кашлящи, болни деца“, разказва майката пред БНР.

В двата часа, в които бяхме в болницата в опит да бъде прегледано детето, липсваше каквато и да е организация, посочи майката. По думите й голяма част от децата дори са били препращани от охраната. Почувствах се виновна затова, че детето ми е болно, каза Йорданова. Тя разказа за отчаянието, което е видяла в родителите в болницата.

В крайна сметка детето е прегледано в частно заведение. Всички искат само пари, а не се дава никакво внимание, каза тя.

„Страх ме е какво се случва. Всяка майка знае, че почти не остана болница, в която да не се плаща, дори за дете“, коментира майката.

Гледката беше страшна, добави бащата на детето Боян Трендафилов. Постоянно прииждаха нови пациенти, във фойаето беше пълно с болни деца, добави той.

Имаше 3-4 бебета с температура и кашлица, които докторът ги подмина, посочи още бащата и разказа как хората са звънели по телефоните в опит да намерят помощ, но без успех.

Много малко са нормалните неща в системата на здравеопазването в България, изказа мнението си пред БНР д-р Николай Христов, който практикува във Варна.

Пациентите не знаят къде да търсят помощ, посочи той и добави, че хората трябва да се интересуват с кой лекар или медицински център работи личният лекар и да знаят къде да отидат в спешни ситуации през почивните дни. Масово е тази незаинтересованост, смята той. Когато стане проблем, се чудят какво да направят, добави д-р Христов и добави, че пациентът има отговорност.

Според него друг проблем е, че 90% от случаите в спешните кабинети са за неспешни случаи.

Има много проблеми в организацията на спешната помощ, призна докторът. Българинът е свикнал вечно някой да се грижи за него, изказа мнението си той. Според него липсва пациентска култура.

По думите му тази година е имало голям интерес към противогрипните ваксини. Младите хора обаче подминаха профилактиката, добави той.

Самолечението с антибиотици в България е много разпространено и това е много тежък проблем с тежки последици, констатира докторът.

Според него системата на здравеопазването в този си вид загива. Националната стратегия за здравеопазване е едно недоносче, което ще ликвидира и малкото позитивни неща в системата, смята още д-р Николай Христов.