Фон дер Лайен: Путин ще се провали, Русия вади чипове от миялни за машините си

С необходимата солидарност Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят. С тези думи започна речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Това не е само война на руснаците срещу Украйна. Това е война за нашата енергия, война за нашата икономика и ценности. Война за нашето бъдеще“, заяви тя.

„Издигнахме Европа отново. Времето пред нас няма да е лесно. Нека да бъдем много ясни – много неща са поставени на карта не само за Украйна, но и за целия свят. Поставени сме пред изпитание от страна на онези, които искат да ни видят разделени“, каза още Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ днес смелостта има име и това име е Украйна. Смелостта има и лице и това е лицето на украинските мъже и жени, които се изправиха пред руската агресия.

Урсула фон дер Лайен си спомни първите седмици след агресия, когато първата дама на Украйна – Олена Зеленска, събра родители на украински деца, убити от агресора.

„Стотици семейства, за които войната никога няма да свърши и за които животът никога няма да бъде същият. Видяхме първата дама, която се изправи пред една тиха тълпа от съкрушени майки и бащи и пуска балони в небето – по един за всяко загинало дете. Невинните жертви на тази война ще живеят в нашите спомени“, каза Фон дер Лайен.

Тя се обърна към Олена Зеленска, която също бе в Европейския парламент, с думите: „Скъпа Олена Зеленска, беше необходима изключителна сила, за да се устои на жестокостта на Путин. Вие намерихте този кураж, появи се нация от герои. Днес украинците са силни, защото цялата държава се бореше улица по улица, дом по дом. Украйна е силна, защото хора като вашия съпруг – президентът Зеленски, се изправиха, поведоха съпротивата заедно с Вас и Вашите деца. Вие дадохте кураж на цялата нация“.

Фон дер Лайен беше категорична, че солидарността на Европа с Украйна няма да бъде разрушена.

„Русия вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя военните си машини“

„Финансовият сектор в Русия е на командно дишане. ¾ от банковия сектор на Русия е изключен от международното банкиране. Производството на автомобили спадна със 75% в сравнение с миналата година, а Аерофлот приземява самолети, защото няма резервни части. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини“, изтъкна Урсула фон дер Лайен, цитирана от bTV.

„Кремъл е този, който направи това с руската икономика. Това е цената за политиката на Путин за унищожение. Искам да бъда много ясна – санкциите ще останат и в момента трябва да продължим по този начин, а не да се примиряваме“, категорична бе тя.

До момента Европа е дала над 90 милиарда евро финансова помощ, без да е взима предвид военната помощ. Възстановяването на Украйна ще изисква огромни ресурси. Тя даде пример с нападенията на Русия, които са унищожили над 70 училища. Половин милион украински деца започват учебната година в Европейския съюз, но много други деца в Украйна дори нямат класни стаи, в които да се върнат.

„Вчера, скъпа Олена, ми казахте, че всеки ден, когато родителите изпращат децата си в училище, те им дават не само раници, но и раница за спешни случаи с храна и вода и с медицински консумативи. Представете си да изпращате всеки ден детето си на училище с такава раница и да не знаете дали след училище ще се видите отново“, обърна се председателят на ЕК към евродепутатите.

ЕС ще продължи да подкрепя построяването на увредените украински училища и за това ще бъдат похарчени над 100 млн. евро, обърна се отново Урсула фон дер Лайен към Олена Зеленска.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ще разговаря с Владимир Зеленски и ще му покаже какво представлява единния пазар и какъв е потенциалът му за бъдещето на Украйна.

Тя посочи и един урок от тази война: „Трябваше да се вслушаме в тези, които познават Путин. В Анна Политковския, във всички руски журналисти, които са говорили за престъпленията му и са платили цената за това. Трябваше да се вслушаме в гласовете вътре в нашия съюз. Те ни казваха години наред, че Путин няма да спре“.

„Русия продължава активно да манипулира европейския енергиен пазар“

„Русия предпочита да изгаря газа, вместо да го пращат в Европа според действащите договори. Този пазар вече не функционира“, каза още председателят на ЕК. „И в допълнение климатичната криза се отразява много на нашите сметки. Затваря се атомни централи и в резултат на това цените се повишиха повече от 10 пъти в сравнение с времето преди пандемията“, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя отново призова за намаляване на потреблението на електроенергия в пиковите часове, което ще доведе до това цените да паднат. ЕК предлага и таван на приходите на компаниите, които произвеждат евтина електроенергия, тъй като в момента тези компании правят печалби, за които и не са мечтали.