Фирмите, които имат над 100 души персонал, ще дават заплатите само по банка

Депутатите решиха всички фирми, които имат персонал от над 100 души, да дават заплатите им по банков път. Това е записано като промени в Закона за ограничаване на плащания в брой и беше гласувано през преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за тази година. Според промените се допуска изключение за еднодневните трудови договори на земеделските стопани, съобщават от БНТ.

Задължени да плащат по банков път заплати са и всички доставчици на храни и кетъринг услуги. Мотивът на Министерството на финансите е, че трябва да се изсветлява бизнесът. От опозицията – „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „БСП за България“, възразиха срещу това решение с мотив, че, първо, се натоварва бизнесът излишно и, второ, в много малки населени места няма банкомати.

Според Асен Василев, той има уверение на Асоциацията на банките в България, че във всички пощенски клонове в страната ще бъдат поставени банкомати и тегленето на суми до размера на минималната работна заплата от тях ще е безплатно.

„Искам да намеря смисъл в това предложение. Микропредприятията в България са 41%, големите предприятия са над 250 човека, още минимум 600 предприятия ще попаднат в това, касае около 1500 предприятия общо, които ще бъдат засегнати. Мисля, че е без смисъл това решение“, коментира Петър Кънев от БСП.

Министърът на финансите контрира. „Идеята не е да е натоварен бизнесът или хората, а наистина да се изсветлява икономиката“.

„Банките са обещали да са без такси тегленията, ако минат по банков път тези с по-големите заплати пак ще плащат обаче. Изпитвам съмнението, че представителите на НАП ще рекетират фирмите, а не толкова ще изсветляват икономиката, това е само рекет върху фирмите и ще затрудни работата им“, заяви Тошко Йорданов от ИТН.