Финансист: Ако 40 млн. лева за пенсионерите застрашават бюджета, значи нещо не е наред

„Последните няколко години са белязани от политически скандали. Всяка тема се превръща в нов скандал, вместо да се заложи на поне малко експертно говорене. Проблемът с пенсионната система не е от вчера и все още не се е намерил политик, който да има достатъчно смелост да потърси решение за ниското ниво на пенсионните плащания.

Това заяви финансовият експерт Калоян Стайков по Euronews Bulgaria.

Частично този проблем се решаваше с единични добавки за Коледа и Великден, а през последните години виждаме, че нивото на пенсиите се увеличава“, каза той.

Според Стайков, на фона на 80 млрд. лева консолидирани разходи, вероятността 40 милиона за пенсионерите да разклатят системата, както твърди финансовият министър в оставка Асен Василев, звучи несериозно.

„Затова казвам, че трябва да има повече експертно говорене. От една страна някои от партиите предлагат да се дадат тези добавки, защото очевидно идват избори, другите пък казват, че са планирали бюджета. Въпросът обаче е по-скоро принципен и структурен, а не дали ще се даде еднократна добавка. Ако 40 млн. За тези добавки обаче могат да бутнат този бюджет, значи наистина нещо не е наред“, посочи още Стайков.