Търговци масово не издават касови бележки на събори и фестивали

Търговци не издават касови бележки за продажба на сувенири и кебапчета по време на събори и фестивали, установиха след проверка инспектори на Националната агенция по приходите (НАП). През почивните дни те са проверили обекти в пловдивското село Искра и такива по време на фестивала на народната носия в Жеравна, съобщиха от ведомството.

За двата дни са инспектирани 17 заведения, магазинчета, сергии и каравани, като са установени 27 нарушения – 10 в с. Искра и 17 в Жеравна. Освен с неиздаване на касова бележка, нарушенията са свързани и с липса на фискално устройство, и разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата.

От приходната агенция съобщиха, че проверките чрез явни и тайни клиенти ще продължат и тепърва по времето на подобни събития, като техният мащаб няма да е от значение за това дали търговците ще бъдат инспектирани или не.

През юли по време на проверки на събора “Рожен 2023” данъчните установиха общо 17 нарушения и съставиха актове за тях, като основно пропуските бяха свързани с неиздаване на касови бележки и липса на фискални устройства.