Търговците на цветя бесни на инициативата „Дарение за Карловско вместо букети“

Търговците на цветя негодуват срещу благотворителната инициатива на редица училища и детски градини, в която призовават родители и ученици да не купуват букети, а парите за цветя да дарят в помощ на пострадалите села в Карловско след наводнението там.

Призивите за благотворителност, вместо цветя за 15 септември не се приемат от всички колеги, категорична е пред БНР цветарката Славка Василева от Варна.

„Подаряването на цветя не е само една търговия, едно забогатяване за цветарите. Това си има и възпитателен момент. Детето се учи да уважава и да подарява радост и уважение. От там нататък това е и наша работа, наша прехрана.“, заяви Славка Василева.

По думите й се усеща ефектът от призивите за отказ от цветя, най-вече като настроение у хората, което се създава.

За първия учебен ден във Варна се купуват предимно по-бюджетни букети, на суми от 5 до 10 лв. Слънчогледите и розите са най-предпочитани.

Повечето родители са категорични, че ще спазят традицията и ще изпратят децата си днес с цвете на училище. А съпричастността към пострадалите от наводнението в Карловско е нещо съвсем различно, което не бива да се обвързва с лишаването от знак на признателност и уважение към учителите.

„Цяла България прояви отношение към пострадалите семейства и пострадалите селища.

Ние не можем да останем безучастни към това, което сполетя семействата на нашите ученици. Организирахме транспорт на децата, за да може те да дойдат на училище.

Учителите в училището подпомогнахме финансово семействата на тези наши ученици, които са най-силно пострадали, за да могат да посрещнат спокойно първия учебен ден. Има много дарения, постъпили и от други организации, които ние ще разпределим“, каза пред БНР директорът на карловското СУ „Васил Левски“ Мариана Манчева. В училището учат много от децата от засегнатите от водното бедствие села.