Тръмп трябва да плати 200 хил. долара гаранция по дело за рекет

Съдия от Джорджия одобри гаранция от 200 000 долара за Доналд Тръмп по дело за рекет, заведено срещу бившия президент на САЩ в южния щат, предаде АФП.

Тръмп и останалите 18 съподсъдими по знаковото дело трябва да се явят пред властите в Джорджия до петък на обяд, за да бъдат задържани.

Освен гаранцията от 200 000 щатски долара за Тръмп, съдията от Върховния съд на окръг Фултън Скот Макафи наложи няколко условия в споразумението, одобрено от прокурорите и адвокатите на Тръмп.

„Обвиняемият няма да извършва никакви действия за сплашване на което и да е лице, за което знае, че е съподсъдим или свидетел по това дело, или да възпрепятства по друг начин правораздаването“, заяви Макафи в съдебно дело от три страници.

„Горепосоченото включва, но не се ограничава до публикации в социалните медии или повторни публикации, направени от друго лице в социалните медии“, заяви съдията.

Макафи определи гаранция от по 100 000 долара за двама от бившите адвокати на кампанията на Тръмп, които са съподсъдими по делото – Джон Ийстман и Кенет Чесбро.

Прокурорите поискаха от съдията да определи дата на съдебния процес на 4 март следващата година по делото за изборен рекет и заговор срещу 77-годишния бивш президент.

Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на републиканците през 2024 г., е изправен пред четири наказателни процеса, докато се бори за завръщане в Белия дом.

Тръмп беше обвинен в Джорджия за рекет и поредица от изборни престъпления след мащабно, двугодишно разследване на усилията му да отмени поражението си от демократа Джо Байдън през 2020 г.

Сред другите, на които са повдигнати обвинения в предполагаемия заговор, са бившият личен адвокат на Тръмп Руди Джулиани и началникът на кабинета му в Белия дом Марк Медоус.