Трима души загубиха живота си в горските пожари в Гърция

Трима души загубиха живота си в горските пожари на гръцкия остров Евбея в Централна Гърция, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Тялото на 41-годишен животновъд, който беше в неизвестност от неделя, беше намерено изгорено в постройка в труднодостъпен район на острова. Според информация на ERT мъжът е попаднал в капан от пламъците, докато се е опитвал да изведе животните си.

Двама пилоти на 34 и 27-годишна възраст от военновъздушните сили загинаха, когато самолетът им тип Канадеър за борба с горските пожари се разби вчера в района на село Платанистос на остров Евбея, източно от гръцката столица Атина.

Кадри от видеозапис на инцидента показват как самолетът лети ниско, за да се прицели точно в пожара, и дясното крило се удря в дървета, вследствие на което самолетът губи баланс и се разбива.

Стотици пожарникари, подпомогнати от свои колеги от други държави, се борят с пожарите, които бушуват на гръцките острови Родос, Корфу и Евбея от миналата седмица. Поради горещите и ветровете огънят на различните фронтове се разпалва непрекъснато. Около 20 000 души бяха евакуирани от остров Родос през уикенда, тъй като огънят се разпространи и достигна населени места. Жители и посетители в северната част на остров Корфу също бяха принудени да напуснат домовете и хотелите заради разрастващите се пожари, предаде БТА.