Тома Биков: Изпълнихме си ангажимента към обществото

Разбира се, че този кабинет, ако бъде осъществен, ще бъде с мандата на ГЕРБ-СДС. И ние ще стоим зад него. Неслучайно, заедно с проф. Николай Габровски, бяха председателят на парламентарната група и зам-.председателят на партията, което значи, че и ПГ, и партията стоят зад неговата кандидатура. За нас това е единствената реална възможност за изход от политическата криза. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в ефира на БНТ.

Биков е категоричен, че са изпълнили ангажимента си към обществото и отново потвърди, че проф. Габровски е предложил сам министрите.

„Има хора с биография, които са видни. Всеки от тях е бил в различни роли – администрацията или като министър в други правителства, но те от години не са били част от политиката“, обясни той и подчерта, че фактът, че са били преди години в политическите среди е с цел те веднага да започнат да работят. „Това са хора с ясна проевропейска ориентация и са в състояние да работят така, че да постигат резултати“, каза още той.

Той увери, че проф. Габровски ще има свобода: „Той ще бъде министър-председател с подкрепата на ГЕРБ. Не съм съгласен със сравненията с Орешарски и Тройната коалиция. Тук очевидно няма коалиция, нито бих го сравнил с Орешарски, защото управлението му беше осъществено с втория мандат.“

Според него по-добра формула от тази, която ГЕРБ са дали, не виждат да има с третия мандат.

„Единственото условие, което имаме към този проектокабинет, е той да преведе България през тези сложни времена“, обяви той.

„Няма да ни срещнете нито по лаборатории, нито по коридори да преследваме депутати с предложения и оферти“, каза още Биков.