Токсиколог: 20 на сто от пробите са фалшиво положителни

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването и министъра на вътрешните работи, в която настоява да се изработи списък на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици или алкохол в кръвта.

Професор Снежа Златева – началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, разказва пред БНР, че проблемът е прекалено комплексен и не може да бъде решен чрез списък:

„Първо трябва да отговорим защо се позитивират тестовете за наркотици и защо нивото на алкохол в кръвта може да е по-високо при прием на някои медикаменти. Второ трябва да отговорим това оказва ли влияние върху реакциите на шофьора. Тестовете за наркотици са имунни! Могат да разпознаят някои медикаменти и негов метаболит и да реагират позитивно. От какво зависи това? Първо, от чувствителността на тестовете и, второ, от индивидуалните ензимни метаболитни процеси. Тези индивидуални пътища за метаболизъм на лекарствата са генетично кодирани и непредсказуеми. Ето защо нашата практика показва, че около 20% от пробите са фалшиво положителни“.

И сега съществуват списъци лекарства, които позитивират за определен клас наркотици. Често се оказва, че хората, дали позитивни тестове за тези наркотици, приемат такива лекарства, някои от които са купени без рецепта. Понякога и хора, употребили наркотици, посочват, че са употребили тези медикаменти, подчерта тя: „Това не може да премахне съмнението, че наркотикът е приеман“.

Много медикаменти от различни класове повлияват ензимните отговори за метаболизма на алкохола – един вид в стомаха и три вида в черния дроб:

„Оказва се, че млади хора се лекуват с 8 до 9 вида медикаменти, които влияят на концентрацията на алкохол в кръвта. Още по-сложно за експерта става да оцени ефектите на тези медикаменти върху рецепторите, което дава отговор на това повлияват ли тези медикаменти действието на шофьора. Рецепторите може да са потиснати или активирани от тези медикаменти“.

„Лично аз считам, че списък с лекарства няма да разреши този проблем. Според мен предложението на Министерството на здравеопазването и МВР да се взима кръв задължително при всеки положителен тест и да се изследва с точна апаратура в рамките на 6 или 24 часа, е единственото правилно решение“, категорична е проф. Златева.

„Газовата и течната хроматография и наличието на опитни химици са ключът към разрешаване на този казус. Списъци с лекарства – това в никакъв случай няма да даде яснота и още повече ще задълбочи проблема“.

Според нея тестовете трябва да бъдат много добри, чувствителни, селективни.

„Дрегерът за алкохол е на 100% верен с газовата хроматография, но все пак само концентрацията в кръвта за наличие на алкохол и наркотици пред съда е доказателство за повлияване на рецепторите“, допълни токсикологът.

Previous post Калина се яви, наложиха й мярка за неотклонение „подписка“
Next post Жега и алкохол погубили красивата учителка, открита мъртва в Приморско