Тихо и на тъмно: Близо 300 млн. лв. отиват за почистване на София

Тихо и на тъмно София осъмна с бюджет за почистване за над четвърт милиард лева. Това съобщава на своята фейсбук страница бившият председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ Георги Георгиев. В социалната мрежа той подлага новия кмет Васил Терзиев на опустошителна критика.

Ето върху какво ни обръща внимание Георгиев:

Тихомълком проектобюджетът за почистването на София за 2024 г. се е озовал на сайта на Столична община.

284,8 млн. лв. е предвиденият бюджет за чистота, за който новият екип на кмета Терзиев не намери за редно да даде задължителния брифинг за медиите. Обещанията за публичност и прозрачност в харченето на общинските средства крушираха още в първата задача.

Предвиденият бюджет е с 47 млн. лв. повече от този, по който досега се почистваше София и нито дума за това от новоназначения зам.-кмет по екология.

За новоназначените зам.-кметове на Столична община разбираме от табелите по вратите – никакво публично представяне, нито ред за техните биографии – празна страница!

На заседанието на общинския съвет в понеделник групата на ГЕРБ-СДС настоя зам.-кметът г-жа Бобчева да се качи в залата при съветниците и да представи план-сметката за чистота. Разбира се, това не се случи. Редно ли беше и така ли се прави – не, разбира се.

Четири дни по-късно бюджетът за чистота е качен за обществено обсъждане на сайта на общината. Остава въпросът как така се обсъжда нещо, за което никой не знае и никой не говори.

Г-н Терзиев, бюджетът за чистота на София, който скришом сте качили на страницата на общината, е 285 млн. лв. Огромна сума, дори сравнена с най-голямата сделка, която някога сте правил.

Екипът на г-жа Фандъкова остави подготвен проект за план-сметката по чистота, за да може новият екип да се справи в законовите срокове. Бърз преглед на доклада на новия кмет показва – 99,9% съвпадение. Единствената разлика е в миенето на основните булеварди и улици – планът „Фандъкова“ е заложил 14% увеличение на площите, а планът „Терзиев“ – 17%. Похвално е, но харченето на публични пари се нуждае от публични обяснения – тихомълком няма да стане.