Тесни интереси! Румен Овчаров: Спонсорът на Първанов пак овладя АЕЦ „Козлодуй“

Бившият енергиен министър Румен Овчаров съзря бизнес интереси на кръга „Георги Първанов – Кирил Добрев“ зад смяната на шефските постове в АЕЦ „Козлодуй“, извършени в последната седмица от служебното правителство в лицето на енергийния шеф Росен Христов, сдобил се с прякора Капитан Газпром.

Оказва се, че Овчаров, който иначе е заклет русофил, никак не е доволен от кадровите промени, по думите му, връщащи висаджията и собственик на хотел „Родина“ Людмил Стойков обратно в схемите около Първа атомна.

Според Дългия инкасатор Стойков, разследван по мегааферата „САПАРД“ за прането на десетки милиони левове, отново се е върнал на бял кон в АЕЦ-а, макар и чрез подставени лица като новия директор на двата енергоблока Георги Кирков. Въпросният, както и Овчаров посочва, е изключително близък до Стойков.

Нещо повече, червеният исполин твърди, че всички решения за АЕЦ-а били взети на тайни съвещания в 104-метровия мастодонт в центъра на София, купен от Стойков през 2014 г. А зад тях стоели именно Кирил Добрев като представител на президентската институция заедно с члена на стратегическия съвет към „Дондуков“ 2 Еленко Божков.

В този смисъл Овчаров предлага, цитиран от в. „Дума“: „Аз нямам нищо против Люси Стойков и Кирил Добрев.

Ако това е разбирането на президента Радев, че Люси Стойков е бъдещето на българската ядрена енергетика, нека го назначи за директор на централата. Ако смята, че Кирил Добрев е светило и ще извади енергетиката от безвремието, в което тя се влачи вече десетина години, нека го направи шеф на БЕХ.

Ако трябва да махне този министър на енергетиката, който също е кукла на конци, да назначи направо Теодор Осиковски, който го е предложил“.

Осиковски бе директор на „Енергоремонт“, сочен за близък до Богомил Манчев (шеф на Български атомен форум“ и бивш ръководител на основния консултант по проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“ „Риск инженеринг – б.р.).

„Имаше една хипотеза, че президентът Радев не е знаел за кадровите промени в централата. Президентът обаче знае, но не прави нищо. Новото ръководство вече е вписано и вече ходи на оперативки в хотел „Родина“, твърди още Румен Овчаров. И настоява, че задачите новите шефове в АЕЦ-а Георги Кирков и Андрей Красночаров се разпределяли лично от Людмил Стойков.

Бившият енергиен министър посочва още и че до уволнението на ексдиректорите на „Козлодуй“ Наско Михов и Александър Николов се е стигнало след донос, писан още през юли лично от Еленко Божков и е бил заведен до Румен Радев чрез Кирил Добрев.

Двамата отстранени – шеф на централата и неговото вице вече обжалват заповедта на Росен Христов. И настояват, че „Козлодуй“ няма как да произвежда повече ток на фона на исканите от енергийния министър икономии, защото това може да компрометира безопасността й – теза, потвърдена и от Овчаров в интервюто му за в. „Дума“.

Самият Людмил Стойков, сочен за основен спонсор на експрезидента Георги Първанов, бе един от основните доставчици на оборудване за АЕЦ-а в продължение на няколко години и бе сочен за неформален шеф на двата останали реактора – пети и шести, след извеждането от експлоатацията на 1-4 като част от предприсъединителния процес на България към ЕС.

„До 2018 г. той беше царят в сянка на АЕЦ „Козлодуй“. Дори Бойко Борисов разбра за какво става дума и го отстрани. Защото освен, че се занимаваше с финансовите потоци там, си позволяваше да решава и технологични въпроси, касаещи радиационната сигурност“, разкрива още Р. Овч.