Терзиев при Денков: От заплатата си ще взема 1 лев, а другото ще го даря

Благодаря на премиера Денков, беше важно да изложа пред него приоритетите и темите, по които имаме допирни точки между Столична община и изпълнителната власт. Надявам се, че ефектът от добро сътрудничество ще може да бъде усетен от софиянци в следващите месеци и години. Това заяви столичният кмет Васил Терзиев, предаде репортер на БГНЕС.

Важно е всички институции да работят заедно и ефективно. Ще продължим да търсим активен диалог с всички, за да защитим интересите на софиянци, добави Терзиев.

Ние ще протегнем ръка към всички представени в СОС, за да намерим прагматичните решения и да търсим съгласие. Ще инициирам срещи с всички партии и техните представители, за да намалим напрежението и да се придвижим към това да има работещ общински съвет, оптимист съм, подчерта Терзиев.

Премиерът Николай Денков се обърна към Терзиев като го посъветва: Не затваряйте възможности, в един момент може да се окажат опции.

Денков коментира и предстоящия вот на недоверие към кабинета, като заяви, че вотът ще бъде една добра възможност да разкажат какво е направено в последните 5 месеца по отношение на развитието на отбраната и националната сигурност. „Обществото трябва да бъде информирано какво се случва. Готови сме да чуем всякакви критики, стига те да се основават на факти, а не на измислици“, подчерта Николай Денков.

От своя страна Терзиев заяви, че държавата нищо не им е обещавала. „Споделихме какви са посоките. Говорихме за училища, детските градини и инфраструктурата около тях, децентрализацията“, каза Васил Терзиев. Ако до три месеца не се избере председател на СОС, трябва да се проведе нов избор за общински съвет. Това се надявам да не се случи, защото ще произведе блокаж на работата на Столична община, категоричен е Васил Терзиев. От кого бихме се отказали не е тема на днешния ден. Екипът ни ще бъде обявен в края на настоящата седмица, уточни столичният кмет.

От заплатата, която се полага на кмета, аз ще взема 1 лев, а другото ще го даря, съобщи Терзиев, като посочи, че темата за достойното заплащане на администрацията е нещо, по което ще се работи.

За мача България – Унгария, Денков коментира, че до тази ситуация се стигна, защото българският футбол през последните години върви упорито и устойчиво надолу. Време е БФС да си даде сметка за това. Нещо трябва да се промени. Държавата няма права да се намеси във федерации, но аз като гражданин имам право да поставя въпроса, че трябва да се търси промяна, каза Денков.

Нямам официално становище за председателя на ДАНС. Когато на някого му липсват аргументи, ползва епитети, коментира Денков дали има официално становище на президента за поисканата оставка на председателя на ДАНС. Всички ръководители на служби са назначени еднолично от президента Радев по време на неговите служебни правителства, това е факт, заяви още Денков.

За Бюджет 2024 Денков коментира, че част от критиките са противоречиви, искат се допълнителни разходи, а се казва и трябва да се намалят приходите. Трябва да има още съгласуване и дискусия, така че финансовият министър е в този процес, в който обсъжда и гледа да удовлетвори максимален брой желания и по възможност балансирано и да не си противоречат, каза Денков.

Доколкото знам няма потвърждение от Газпром, че ще плаща такса, но ние имаме право да наложим такава такса, отбеляза Денков.

За евентуално вдигане на данъците, Терзиев коментира, че това ще се обсъди и е необходимо да има общински съвет. Първа тема е да се преборим с това общинският съвет да заработи, каза още Терзиев.