Температурата на повърхността на Луната е 70°C, измери индийският луноход

Индийският луноход „Прагян“ предаде първите научни данни след кацането си на южния полюс на Луната. Той отчете неочаквано висока температура на повърхността. Индийската организация за космически изследвания (ISRO) смяташе, че ще бъде между 20 и 30 °C, но тя е 70 °C, предава БГНЕС.

Космическият апарат измерва температурата на горния слой на лунната почва. Той е оборудван със сензор с механизъм, който може да измерва температурата на почвата на дълбочина до 10 см, съобщи ISRO в публикация в социалната мрежа X. В публикацията се цитира температурна графика – първият подобен „профил на южния полюс на Луната“.

Служителят на ISRO Би Дарукеш заяви пред Press Trust of India, че температурата е била „изненадващо доста по-висока, отколкото очаквахме“.

Луноходът достигна спътника на Земята на 23 август на борда на модула за кацане на станцията „Чандраян-3“. Индия стана първата страна, която извърши меко кацане на апарата на южния полюс на Луната. Руската станция „Луна-25“ се разби при опит за кацане в района на 20 август.

Previous post Рецептата днес: Парти кюфтенца на шиш
Next post Групов секс и вечерен час: Кристaл Хефнър за връзката си с Хю Хефнър