Съдия Гьонева, пуснала на свобода садиста: Подкрепям протестите срещу насилието

Съдия Татяна Гьонева, председател на тричленния състав на Окръжен съд – Стара Загора, която е постановила с решение да измени мярката за неотклонение на обвинения за нападението с макетен нож над 18-годишното момиче в Стара Загора даде лично обяснение за своето решение, съобщи БНР.

Тя беше категорична, че е взела решение на база на заключенията на първата съдебно-медицинска експертиза, която не е показвала опасност за живота на жертвата към онзи момент. Самата тя обяви, че подкрепя протестите срещу насилието и шествието в подкрепа на жертвата, но като съдия трябва да взема решения на база на доказателствата представени ѝ в зала.

Тя добави, че заедно с колегите ѝ са се запознали и със снимките на пострадалото момиче, но и че не може по тях да се правят медицински заключения. Такива се изискват от експертизата.

„В този случай, за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство на здравето, но и опасност за живота. Ние това не го установихме. Доказателствата не подплатиха повдигнатото обвинение“, обясни съдия Гьонева. Тя допълни, че решенията по мерките за неотклонения са незабавни производства и се вземат решения по събраните към онзи момент доказателства.

Председателят на Окръжен съд Стара Загора Красимир Георгиев също защити колегите си и обясни, че постановената мярка е взета адекватно към представените към момента доказателства и материали по делото.