Студенти се отказват да празнуват 8 декември, залагат на домашни партита в тесен кръг

Под натиска на кризата и инфлацията студенти се отказаха да празнуват 8 декември по кръчми, дискотеки, а част от тях залагат на домашни партита в тесен кръг. За тази нова тенденция свидетелстваха обучаващи се в най-голямото висше училище в Югозападна България – ЮЗУ „Неофит Рилския“ – Благоевград.

Малко преди студентския празник репортер на в. „Струма“ проучи нагласите сред бъдещи бакалаври и магистри и се оказа, че мнозина от тях не възнамеряват да отбележат 8 декември, други пък ще се веселят на групички.

„От курса не се организирахме. Така, че ще действаме индивидуално”, споделиха първокурсници от специалност „Философия“ в ЮЗУ. Част от студентите споделиха, че няма да празнуват, само една тяхна колежка коментира, че заедно с група приятелки ще ходят на заведение в Благоевград и след това на дискотека.

Че няма да празнуват потвърди и третокурсничката по „Съвременнна хореография“ Йоанна. Преподавателка пък изрази мнение, че студентите се подготвят за предстоящата сесия и затова не се вълнуват особено от празника.

„Няма да празнуваме, защото всичко е много скъпо. Криза е“, казаха второкурсници, обучаващи се за учители по физическо възпитание и спорт, и допълниха, че някои от тях смятат да заложат на домашни партита. Младежите се пошегуваха и че няма да е лошо заради кризата и инфлацията да бъдат подпомогнати финансово и изчислиха, че сума в порядъка на 650-700 лв. би ги устроила много добре за 8 декември при очертаващата се скъпотия по курортите.

За липсата на курсово парти потвърдиха и второкурсници по „Социална педагогика“, които в началото на новата седмица заедно с преподавателката си ас. д-р Мирела Кючукова бяха на практика в 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград. Те се включиха активно в организирания от училището благотворителен базар, а за студентския празник признаха, че не се вълнуват особено и не са се организирали за купон.

Сред най-ентусиазираните за утрешния ден бяха първокурсници по „Право“. Отговорникът на курса Румяна Георгиева, която бе сред отличниците на тазгодишния випуск на НХГ – Благоевград и бе приета с най-висок бал в Правно-историческия факултет в ЮЗУ, сподели, че с група от 20 колеги са се организирали да празнуват в Банско. „Намерихме много изгодна оферта – две нощувки за 110 лв. Празничният куверт в механата е 35 лв., а в дискотеката – 50 лв.”, разкриха студентите и изчислиха, че са се „побрали“ в рамките на около 200 лв.