Странно явление: Водата в някои части на морето ни изстина до 9 градуса

От Националния институт по метеорология и хидрология с филиал Варна (НИМХ-Варна) съобщиха за интересно явление, което се образува в някои части от нашето Черноморие.

„От 24 юли до днес (вчера – бел.ред.) баричното поле над Черноморския басейн се преустрои в антициклонално, вятърът по северното крайбрежие придоби за дълъг период от време южна и югоизточна компонента. Брегът по нашето Черноморие е с различна ориентация спрямо морето, а в районите северно от нос Калиакра, както и на юг от нос Галата до Бяла тази посока на вятъра и неговата скорост, непревишаваща 10 m/s, става предпоставка за чувствително, често рязко понижение на температурата на морската вода и поява на явлението upwelling, посочиха от НИМХ.

Сутринта на 24 юли по българско крайбрежие морската вода е била с температура между 23° и 26°, като до обяд на север от н. Калиакра до Дуранкулак тя се е понижила до 9-10°, в района на Шкорпиловци до 17°. Промяна към повишение се очаква или при смяна на посоката на вятъра, или при силата му.

По дефиниция явлението upwelling (ъпуелинг) представлява „издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност, вследствие продължително действие на вятър с посока от брега към морето, както и при сгонни явления, възникващи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове.

Температурата на водата в близост до брега се понижава, солеността ѝ се увеличава, както и разтвореният кислород и биогенните елементи.

„Движението на водната маса в дълбочина, възникващо при споменатите условия, се извърша по спиралата на Екман, като отклонението на потока в северното полукълбо е надясно, поради действащата сила на Кориолис“, допълват експертите от НИМХ.

Previous post Д-р Николова: Зачестяват случаите на злокачествени заболявания на кожата
Next post Фирмите, които имат над 100 души персонал, ще дават заплатите само по банка