Стилиян Петров: Клубовете, които ползват много чужденци, да плащат такса „лукс“

Бившият капитан на националния отбор на България Стилиян Петров коментира пред подкаста „Трибуна Левски“, че трябва да се преосмислят и преправят много от стратегиите за развитието на българския футбол.

„Ние минахме навсякъде и направихме презентации какво ще направим за професионалния футбол. Най-голямата и болна тема на клубовете са телевизионните права. Как ние ще надградим клубовете да получават по-голямо възнаграждение? Първенството е много важно за развитието на футбола ни. Как ще бъде то? Голямата и най-болна тема са чужденците. Колко българи могат да играят, колко време? Затова ще има такса „лукс“. Кой ще плаща, какви са сумите, къде ще отиват тези финансови потоци, как ще се подкрепят клубовете, които използват българските футболисти? От там влизаме в детско-юношеския футбол. Промяната като цяло на треньорската школа, изискванията към треньорите, статуса им. В момента българските треньори нямат статус“, сподели Петров.

„При нас няма ограничаване на чужденците, а такса „лукс“. Когато някой си позволи да играе с повече от определения брой, който ще бъде гласуван от всички професионални клубове, ще плаща тази такса, а парите ще бъдат давани за футболните клубове, които развиват родни футболисти. Има доста такива, които развиват българските играчи. Ние не ги ограничаваме, а правим така, че българският футбол да бъде финансиран от тази такса. Така българските таланти и клубовете, които разчитат на тях, ще бъдат поощрявани. Измислили сме и друго – определена бройка български футболисти, които трябва да играят в мача, за да може ние също да развиваме нашите футболисти. Б

ългарските клубове да имат задължение да изпълняват това нещо. Има един баланс, в който клубовете не се спират да купуват чужденци. Когато обаче надминеш допустимата бройка, си има такса „лукс“. Имаме бройката, всичко е подготвено. Вече два пъти обиколихме България. Срещнахме се с всички клубове. Говорихме за бройката. Няма да я кажа, защото знам какво ще стане. Имаме бройката, сумите, всичко. Ако тези хора си подадат оставката и свикат нов Конгрес, ние отново ще направим обиколка. Отново ще покажем какво сме направили и какво сме надградили. Всеки ще бъде запознат така както винаги сме казвали, че всичко трябва да е прозрачно. Футболът трябва да се решава на терена, не извън него“, добави бившият капитан на Селтик и Астън Вила.