Станишев: Нидерландия и Австрия действат антиевропейски по отношение на България

Нидерландия и Австрия действат абсолютно антиевропейски по отношение на позицията си към България за членството ѝ в Шенген.“ Това коментира евродепутатът от „Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в ЕП Сергей Станишев пред БТВ.

Двете страни казаха „не“ на присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство.

„Ние слушаме вече много години повторението на една фраза – Европейският съюз е съюз на правила. Правилата за членство в Шенген са ясни, категорични и конкретни. Повече от 10 години България изпълнява критериите за членство. Това, което правят две правителства, е дискриминация на България и поставят страната в изолация в ЕС“, добави той.

Станишев коментира и аргументите. „Корупцията е наш проблем и си има европейски механизми за неговото наблюдаване и решаване. След като имаше механизма за сътрудничество и проверка, той отпадна за България, запази се за Румъния. Има и общоевропейски механизъм. Тези проблеми трябва да се решават чрез другите механизми“, обясни той.

По думите на Станишев позицията на Нидерландия и Австрия може да повлияе на двустранните отношения.

„Според мен трябва много ясно да заявим на тези страни, че разбираме какво правят и това е апартейд към България. Това ще има отражение върху двустранните отношения“, коментира той.

Според него в много страни биха реагирали с обществена кампания.

„Тук е въпрос на гражданското общество, а не на политиците. Но политиците трябва да си свършим работата в двустранните отношения без истерия. Трябва да се даде ясно да разберат, че когато имаме враждебно отношение към България без сериозно аргументи, ще има реципрочна реакция“, каза Станишев.