Станишев: На карта е изобщо вече съществуването на БСП като политическа сила

След 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се оттегли официално от поста „президент на ПЕС“. По време на изборния конгрес, който се провежда в германската столица Берлин, лидерството в лявото политическо семейство се пое от бившия премиер на Швеция Стефан Льовен. Станишев отказа открито да заяви бъдещата си роля в БСП, но подчерта пред журналисти, че БСП трябва да задава дневния ред на страната и да води диалог с всяка политическа сила, информират от БНР.

Станишев посочи проблемите в БСП, но и своята визия за развитието на левицата. От думите му стана ясно, че остава дълбоко ангажиран с бъдещото на партията, на която бе най-дългогодишен лидер :

„Каквото зависи от мен да подкрепя левицата да бъде силна, адекватна, европейска, модерна ще го правя. Ако искате моят лозунг е да направим БСП и левицата големи отново. Да бъдем фактор, който задава дневния ред на страната, а не просто присъдружна партия към някаква коалиция или към някой, който е „по-добър“ или „по-голям“ от нас. Това е унизително положение за БСП и, ако БСП е достатъчно голяма и силна, и левицата е голяма и силна, ще има място за всеки.“

В БСП тези принципи не работят – нито имаме вътрешен диалог, а имаме постоянно караници, нито има диалог навън, нито имаме изграждане на политики, които са убедителни, така че да мотивират хората не със страх, а с положителна емоция.“

Сергей Станишев заяви, че не е лице на вътрешната опозиция в БСП, а загрижен за бъдещето на левицата

„Трябва да осъзнаем, че днес на карта е изобщо съществуването на БСП като политическа сила, от която нещо зависи.“

Пред „Хоризонт“ заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин, който е на конгреса на ПЕС в Берлин като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, отказа да коментира евентуално лидерско завръщане на Сергей Станишев в БСП, като посочи:

„Аз не мога да коментирам той какви планове има, в смисъл не ги е споделял с мен. Публично единствено каза, че ще работи БСП да е силна и аз подкрепям това всеки да работи БСП да е силна“.