Социолог: БСП се превърна в личен проект, ГЕРБ е преторианската гвардия на Борисов

„Номинацията на проф. Николай Габровски за премиер с идеята да покаже ГЕРБ с човешко лице. За да излязат от изолацията. Още преди 4-5 месеца казах, че това ще бъде играта – не толкова да се състави правителство, колкото да не изглеждаме виновни, ако все пак се отиде на избори“. Това каза пред БНР Първан Симеонов, „Галъп Интернешънъл“.

И прогнозира, че Кирил Петков и Асен Василев, „които са комбинативни и подценени“, ще направят подобен ход.

„Това е един мач, в който топката се разменя между двете полета на тенис игрището. ГЕРБ направиха непредизвикана грешка – прословутата хартиена коалиция, в която се хванаха на акъла на БСП и ДПС, а и повярваха в собствената си пропаганда. Така се наредиха на грешната страна на историята“.

Социологът посочи и сериозен проблем – личностите в политиката развиват болезнен нарцисизъм:

„БСП се е превърнала в личен проект, ГЕРБ е преторианската гвардия на Борисов. Всички са станали доста обидчиви. Не виждам как България ще върви напред… Има прекалено много патос във всички лагери на политическия терен, държавата блокира“.

По думите му президентът е в ситуация – „както се харесваше на всички, има опасност да остане равно отдалечен от всички“:

„Той влиза в ролята на диспечер в политическия процес и като режисьор на пулт може да дава повече сила на лагера „Промяна“ и на лагера „Статукво“, в зависимост от ситуацията. В момента президентът носи и отговорността на властта“. Според него политическата криза може да се превърне в криза на демокрацията.