Софиянци гневни заради непочистени улици и липса на ток

Вълна от недоволство залива социалната мрежа Фейсбук в неделя сутрин, след като десетки софиянци се събудиха и видяха картината в столицата – коли под паднали клони и дървета, непочистени квартални улици, липса на ток, непроходими тротоари.

Изключително тежка е обстановката в прилежащите села край столицата, но и в самия център, където под тежестта на снега са паднали множество дървета. От публикации в групата на жителите на Владая става ясно, че там вече 11-ти час няма ток.

Под публикацията на кмета Васил Терзиев хората се жалват – „Цяла София е блокирана“, „Хората ходят по улиците“ , Положението е трагично!!! В квартал Витоша нямаме ток вече 13 часа и няма кой да ни каже какво става!“, „В кварталите на София е шок и ужас“, „От сутринта на телефона на инспектората никой не вдига, улицата ни е напълно блокирана от паднали дървета“- са само част от съобщенията под публикацията на кмета, пише Tribune.bg.

По протежението на бул. Цар Борис III в столицата има аварирали автомобили, локалното платно беше почти непроходимо заради непочистване.

Във вътрешността на кв. Лагера е истински погром – множество дървета са се прекършили и са смазали коли. Цяло чудо е, че няма пострадали граждани. На телефон 112 никой не вдига, за да бъдат подадени сигнали за счупените дървета, оплакват се още граждани в социалните мрежи.

От непочистени улици и нападали дървета се оплакват и жителите на столичния район „Изгрев“.

За сметка на това районният кмет на „Промяната“ д-р Делян Георгиев пък пише, че обстановката се била нормализирала.

„Всички подразделения на Столична община и районната администрация са на терен и продължават работа по възстановяване на нормалния ритъм на града. Надявам се, още в рамките на днешния ден, да успеем да премахнем и извозим всички клони и трупи от кварталите“, казва той във видео, публикувано във фейсбук.

Поради усилване на вятъра очакваме обстановката да се усложни. Моля гражданите да не предприемат излизания навън освен в крайна необходимост поради високия риск от инциденти. Бъдете много внимателни, защото в настоящата ситуация дърветата се прекършват изключително лесно и създават реален риск за живота и здравето ни. Това написа в профила си във фейсбук кметът на столичния район „Младост“ Ивайло Кукурин.

Той призовава хората да подавали сигнали на тел. 112 или на аварийното звено на СО – 029041315, но от домовете си.

„Екип на аварийното звено обработва множеството сигнали за паднали дървета. Работата продължава при осигурена пълна мобилизация и координация от страна на районната администрация, аварийното звено и инспекторат към СО. Приоритетно се разчистват падналите дървета, които блокират трафика, за да се осигури почистването на останалите улици“, допълни той.

„Има много паднали дървета и, за съжаление, продължават да падат. Добрата новина е, че няма пострадали хора“, написа кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.

„Разбрах, че много от вас не могат да се свържат с аварийните служби и спешния телефон, затова предлагам следния метод: Виждате паднало дърво, снимате го и ми го пращате с адреса на съобщение тук или на вайбър“, констатира той.