Софийският Бевърли Хилс с осмърдян живот, местните сочат виновника

„Гражданите на село Лозен искаме качеството на живот да не се променя, да имаме екологично село, хубав живот за нашите роднини. Има миризми, които в момента се установяват от РИОСВ в завод „Насекомо”, но той е печално известен с отделянето на непоносими миризми, които трудно могат да се спрат”, заяви кметът на село Лозен Георги Младенов, цитиран от БНТ.

Кметът поясни, че всичко зависи от това накъде духа вятърът.

„Ако духа към селото, това е засега като лошо, но като се застрои тук теренът за построяване в непосредствена близост до „Насекомо” ще стане страшно. Ние подкрепяме тяхното производство, но не трябва да уврежда качеството на живот на гражданите”, поясни Младенов.

Кметът на село Лозен коментира, че не очаква да има резултати от инспекцията на РИОСВ.

„Бил съм на такива инспекции, единствено на мен и на моята секретарка тук ѝ миришеше. Така беше и в Елин Пелин, не съм само аз сега в горния край на село Лозен чак се усеща, почти съм сигурен и, че не са заработили с пълни обороти. Тук сградата е 10 пъти по-голяма отколкото в Елин Пелин, така че тук ще стане страшно”, подчерта кметът на селото.

Любомир Стойчев, живеещ в непосредствена близост до “Насекомо” също се оплака от силната миризма.

„Мирише на мърша. Мислехме, че има умряло животно, най-вероятно идва оттук, няма откъде другаде. Миризмата е почти всеки ден от сутринта 07:00 до към 8.00, по обяд и следобяд”, сподели той.

Емил Станчев, управител на фирма “Полимери Инжект”, която се намира на около 300 метра от завода, заяви , че преди около месец и половина е започнала миризмата.

„Дълго време търсихме умрели животни, защото миризмата е на мърша. Последствие разбрахме, че тихомълком колегите са почнали производство, нямаме нищо против, но е нещо страшно.

Имаме проблеми с работниците, колегите не харесват средата. Миризмата не е шега. Ние сме тук, защото средата е отвратителна”, каза Станчев.

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че производството на „Насекомо” е иновативно и полезно и дори с молба до ВАС изтегля процедурата по ОВОС на фабриката , без мотиви.

По този начин, той практически отваря пътя на „Насекомо“ и лишава общността от правото им на участие в решенията касаещи околната среда и качеството на живот.

Дейността на фирмата е свързана с развъждането на мухи и техните ларви, от които се извлича протеин, използван в биокозметиката и биоторовете. Именно от там стартира и кариерата на бившата депутатка от „Продължаваме промяната“ Яна Балникова.

От фирмата отричат да мирише от тях.

„Днес в сградата на „Насекомо“ бе проведена предизвикана проверка от РИОСВ, заключенията от която потвърдиха за пореден път, че извън сградата на Демо центъра няма миризми, характери за производството в него“. Това заявяват в своя позиция от компанията.

„Проверката се състоя под натиска на публична демонстрация, водена от членове на сдружението „Развитие на Лозен“ и настоящия кмет на селото, месец преди старта на предизборната кампания за местна власт, с твърдението, че в селото мирише.

Кметът и представителите на сдружението твърдят, че им мирише още преди „Насекомо“ да се нанесе в сградата край Лозен и много преди да има производствени процеси в нея. Считаме тези твърдения за безпочвени и тенденциозни.

Опасяваме се, че „Насекомо“ е обект на необосновани нападки с неясна цел, особено сега, когато предстоят избори за местна власт“, заявяват от фирмата.

„Вярваме, че нашата компания не е сред проблемите на населението на Лозен. На село всеки ден има различни миризми от различни източници. Но дори някой да чувства неприятни миризми в Лозен, уверяваме Ви, че те не са предизвикани от Демо центъра на „Насекомо“.

За изграждането му са инвестирани огромни усилия и още повече средства в иновативното и прецизно управление на целия процес на биоконверсия.

Технологиите за този процес предлагаме на инвеститори от цял свят. Сред основните проблеми, посочени от жителите на селото в обективно социологическо проучване на агенция Тренд само преди година (2022), са липсата на канализация и лоша такава, където я има (24%), чести ВиК аварии и проблемно качество на водата (30%) и нестабилно електроснабдяване (41%). Освен това, 21 % посочват като проблемно нивото на чистотата и извозването на отпадъците:

Проучването е представително за населението на с. Лозен във възрастовата категория над 18 години и е проведено във формат на пряко интервю „лице в лице“ с 600 респонденти, живеещи на територията на селото.

„Насекомо“ е била винаги отворена за диалог с местната общност. Компанията създаде специален сайт с активна форма за обратна връзка и организира Дни на отворените врати за жителите на Лозен“, заявяват още от компанията.