След 14 г. Фандъкова: Васил Терзиев положи клетва като кмет на София

След 14 години управление на Йорданка Фандъкова, от днес София има нов кмет – Васил Терзиев. Първо заседание проведе днес новият столичен общински съвет. На него положиха клетва новоизбраните кмет на София – Васил Терзиев, общинските съветници, районните кметове и кметове на кметства.

„Местният парламент на най-големия град на България може и трябва да бъде пример за приемането на решения с консенсус за възхода на София и на нейните жители. Вярвам, че местната изпълнителна власт в лицето на Васил Терзиев и неговия екип може и ще бъде пример за честност и почтеност на хората. В 21-ви век, когато изкуственият интелект навлиза се повече и повече, повече от актуален е девизът „Расте, но не старее!“. И нека никога не забравяме, че най-важен е човекът и неговия просперитет“. Това припомни при откриването на заседанието на СОС областният управител Вяра Тодева.

След това членовете на градския парламент трябва да изберат и новия председател на Столичния общински съвет. Очаква се да бъде номиниран Борис Бонев от ПП-ДБ- Спаси София.

В новия градски парламент на София влизат седем политически формации. Най-много съветници – 23-ма, имат “Продължаваме Промяната” – “Демократична България (Спаси София)”. ГЕРБ-СДС са с 14. “БСП за България” – девет, “Възраждане” – осем, КОД и ИТН вкарват по трима свои представители в местния парламент, а ВМРО – БНД – един.