Следователят Ясен Тодоров поиска да бъде изслушан по сагата „Нотариуса“

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, покани за изслушване Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба, на следващото си заседание на 21.02.2024 г. от 13,30 ч.

Следовател Тодоров е депозирал молба да бъде изслушан във връзка с разпространена информация от някои медии на 16 февруари 2024 г., че името му е включено в т. нар. „доклад“, внесен във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

Борислав Сарафов и Ясен Тодоров са две известни имена в българската съдебна система. Конфликтът между тях възникна във връзка с разследването на опита за атентат срещу бившия главен прокурор Иван Гешев.

Първоначално, Борислав Сарафов внесе предложение за освобождаването на Ясен Тодоров като заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС). Този конфликт се разгоря в разгара на войната в прокуратурата, която приключи с отстраняването на Иван Гешев.

Според Борислав Сарафов, има голям проблем с публичните изяви на Ясен Тодоров, които не са съгласувани с него или с НСлС. Този конфликт се засилва след медийните коментари на Тодоров относно разследването на взрива до кортежа на Иван Гешев.

Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на НСлС през декември 2021 г. Предложението за това дойде от главния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов. В записа от аферата “Яневагейт”, Тодоров бе определен от някогашната шефка на Софийския градски съд като “оправно момче” във ВСС. Той стана зам.-шеф на националното следствие през декември 2021 г., а преди това се спрягаше и за следващ главен съдебен инспектор на мястото на “вечната” Теодора Точкова.

Завършилият Академията на МВР в Симеоново със специалност „Право“ през 1993 година същата година влиза в съдебната система като следовател във Второ териториално отделение на столичното следствие, на което той става ръководител пет години по-късно.

Отделението е известно сред своите служители с фразата “Като Второ няма първо” заради значимите обекти, които са в неговата юрисдикция, като Столичната митница, Централна гара, хотел “Новотел” (“Принцес”) и заведенията и казината му, складовете в Илиянци – все обекти, свързани с едни от най-големите престъпления в първите години на демокрацията и пълното бездействие на органите на реда.

От 2004 до 2006 г. Тодоров ръководи Шести отдел на Столичното следствие, а след това и Транспортния отдел. От юли до октомври 2007 г. Ясен Тодоров е шеф на специализираното икономическо отделение в Столичната следствена служба. Това е отделът, през който Пеевски минава за кратките периоди, когато се води следовател. Зам.-директор на следствието от 2004 до 2009 е Петьо Петров, известен като Петьо Еврото (също отдавнашни колеги с Тодоров).

През 2005 г. името на Ясен Тодоров попада в списък с корумпирани следователи, публикуван от главния прокурор Никола Филчев.

През 2010 г. Ясен Тодоров извършва проверка на над сто разследвания за имотни измами в София и въпреки констатациите за мудност и неефективност той не отправя нито една конкретна препоръка или предложение за образуване на дисциплинарно производство.

През 2012 г., той се връща в столичното следствие, в специализирано звено “Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами” – отдела, ръководен от зам. градския прокурор Роман Василев, който остана запомнен с редица поръчкови разследвания.